ORANJE

REC 2023 lokaties finales bekendgemaakt

Nieuwe opzet, acht landen, play-offs en finales

Rugby Europe heeft de locatie van de finales van de komende editie van de Rugby Europe Championship 2023 (REC) bevestigd.

De competitie werd dit seizoen uitgebreid met België, Duitsland en Polen die daarmee de stap omhoog maakten naar de REC. Met Georgië, Portugal, Roemenië, Spanje en Nederland is de verwachting dat deze nieuwe opzet – met in totaal twintig duels – voor meer spanning gaat zorgen tot de laatste wedstrijd.

De acht landen worden verdeeld in twee poules van elk vier teams die in een halve competitie de voorrondes spelen in drie weekenden in februari.

In de eerste wedstrijdronde in poule A reist Duitsland naar Tbilisi om het op te nemen tegen de huidige kampioen Georgië, terwijl Spanje Nederland ontvangt in Madrid. In poule B hebben Roemenië en Polen de eer om het toernooi te openen in Boekarest. België wacht een pittig duel in Lissabon tegen Portugal.

Na de derde competitieronde wordt per poule de stand opgemaakt. De twee beste teams per poule spelen hun halve finales (4/5 maart) in het land van het hoogst geklasseerde team. De onderste twee teams van beide poules doen dat eveneens.

Voor de eerste keer zal op zondag 19 maart een “grote finale” worden gespeeld.

In Amsterdam, in het Nationaal Rugby Centrum, spelen de landen om de vijfde tot en met de achtste plaats. Rugby Nederland heeft de organisatie. De strijd om het goud en brons zijn in het Spaanse Badajoz. De Federacion Espanola de Rugby organiseert beide wedstrijden in Estadio Nuevo Vivero.

De kick-off tijden zijn :

– 11.30 uur UTC: 7e plaats finale
– 14.00 uur UTC: 5e plaats finale
– 16.15 uur UTC: Bronzen finale
– 19.00 uur UTC: Finale kampioenschap

Aan deze competitie nemen drie teams deel, Georgië, Roemenië en Portugal, die zich hebben gekwalificeerd voor de Rugby World Cup France 2023. De Rugby Europe Championship biedt deze teams een uitstekende mogelijkheid om de vorm te testen.

Alle informatie over de wedstrijden in de poulfase zijn te vinden op: www.rugbyeurope.eu

Florent Marty, CEO van Rugby Europe, is enthousiast: “Met deze opzet van de nieuwe Rugby Europe Championship spelen meer teams op niveau. Dat op de slotdag over de hele breedte finales worden gespeeld gaat de competitie ten goede komen.

Het is een enorme kans voor ons om rugby binnen heel Europa te laten groeien. Op deze manier trekken we mogelijk belangstelling van nieuwe partners die zich aan onze mooie sport willen verbinden. De nieuwe teams kunnen de sportieve uitdaging aangaan met enkele van de beste landen binnen Europa.

Omdat alle wedstrijden worden uitgezonden op rugbyeurope.tv hopen we dat we de rugbyfans een spektakel kunnen bieden. Maar live een wedstrijd bijwonen blijft natuurlijk het allermooiste.’’ 

We hopen dat de spelers zullen genieten van de actie op het veld en de rugbyfans van het spektakel, in het stadion of achter het scherm.”