ORANJE

Reinhardt Fortuin ziet potentie bij Oranjeheren

Een van de spelers die hun debuut maakten bij de Oranjeheren is Reinhardt Fortuin. In dit interview vertelt hij over zijn eerste indruk van het team.

De trainingsselectie van de Oranjeheren voor het REC 2023 bevatte meerdere debutanten. Een van de opvallendste namen in de lijst van rugbyers was die van Reinhardt Fortuin. De Zuid-Afrikaanse rugbyer vertelt over zijn eerste ervaringen als onderdeel van het Nederlands rugbyteam voor mannen en hoe hij zijn eigen rol hierin ziet. 

De eerste uitnodiging

Als het lot Fortuin beter gezind was geweest, had de Zuid-Afrikaanse fly-back al eerder zijn debuut gemaakt voor de Oranjeheren. De 27-jarige rugbyer van Toyota Cheetah’s was namelijk eerder al door toenmalig interim bondscoach Dick Muir benaderd met de vraag of hij het oranje shirt wilde dragen. “Destijds was dat helaas niet mogelijk, vanwege verplichtingen bij mijn club”, vertelt Fortuin. “Toen Lyn (Jones, red.) mij belde kwam dat voor mij redelijk onverwachts, maar ik vond het wel een mooi compliment. Hij gaf aan mij eerst in actie te willen zien voordat hij de knoop doorhakte om mij wel of niet te selecteren.” Deze keer zat het Fortuin wel mee: “Het toeval wil dat ik toen met mijn team een uitwedstrijd speelde tegen een Welshe club waar de bondscoach als commentator aanwezig was. Na de wedstrijd vroeg hij me of ik voor Oranje wilde spelen.”

foto: rugby-shots

Nieuwe ervaringen

Vanaf het moment dat Fortuin de officiële uitnodiging voor de trainingssessies ontving, kreeg hij met veel nieuwe ervaringen te maken. “Ik had voor de wedstrijd in Wales alleen in Zuid-Afrika gespeeld. Ik ben nu voor het eerst in Europa en dat is even wennen.” Lachend: “Tijdens de eerste training heb ik veel nieuwe mensen leren kennen, maar na het voorstelrondje kon ik geen enkele naam meer herinneren.” Fortuin vervolgt: “Gelukkig heb ik hele aardige teamgenoten. Iedereen heeft vanaf het eerste moment heel erg zijn best gedaan om mij zo snel mogelijk op mijn gemak te laten voelen. Daardoor voel ik mij al echt onderdeel van het team.”

Positief verrast

Fortuin geeft aan dat hij positief verrast was door het niveau van de Oranjeheren tijdens zijn eerste training. “Ik speel in Zuid-Afrika op professioneel niveau, terwijl veel rugbyers in Nederland semi-profs zijn. Daardoor wist ik niet goed wat ik kon verwachten, maar ik zag al snel dat we veel jongens hebben met kwaliteit. Ik denk ook dat we mooie stappen kunnen maken als team. De wedstrijd tegen Spanje ging ook beter dan ik vooraf had gedacht, met positief spel. We hadden zelfs kans op de overwinning.”

foto: rugby-shots

Debuut

Los van de positieve aanknopingspunten die de wedstrijd tegen Spanje met zich meebracht, was de tweestrijd tegen de Spanjaarden op individueel vlak een mooi moment voor Fortuin. De 27-jarige Zuid-Afrikaan speelde tegen de Spanjaarden zijn eerste wedstrijd in het shirt van het Nederlands team. “Voor de wedstrijd was ik wel nerveus,” geeft de rugbyer toe, “maar ik vind dat dat er ook bij hoort. Ik zeg altijd: als je niet nerveus bent, dan neem het niet serieus.” Ondanks de zenuwen beleefde Fortuin een succesvol debuut. De fly-back scoort uit een penalty de eerste drie punten van de wedstrijd. 

Verantwoordelijkheid nemen

Binnen de selectie van de Oranjeheren behoort Fortuin tot een select groepje spelers die op hoger niveau rugbyen. Voelt de fly-back van de Toyota Cheetah’s hierdoor ook een bepaalde verantwoordelijkheid om het team op sleeptouw te nemen? “Uiteraard hebben jongens als Leroy, Wolf, Christopher (resp. Van Dam, Van Dijk en Van Leeuwen, red.) en ik een grotere verantwoordelijkheid om het team te helpen”, meent Fortuin. “Met onze ervaringen op het hoogste niveau kunnen we bepaalde spelsituaties herkennen en onze teamgenoten ondersteunen.”

Fan van de fans

Inmiddels heeft Fortuin ook zijn tweede wedstrijd voor de Oranjeheren gespeeld. “Ik geniet van elke wedstrijd, het is echt mooi om met dit team de REC 2023 te kunnen spelen. Tijdens de coronacrisis speelden we in Zuid-Afrika een periode in lege stadions, dat haalt toch een deel van het plezier weg. Met de fans achter je heb je net dat beetje extra motivatie en energie om hard te werken en boven jezelf uit te stijgen. Ik hoop dan ook snel weer een thuiswedstrijd met het Nederlands team te spelen met veel Oranjefans op de tribunes.”