ORANJE

Rik van Balkom geniet weer van het rugby

Na een lange revalidatie maakte rugbyer Rik van Balkom in de zomer van 2022 zijn rentree bij Oranje. De captain van Oisterwijk Oysters geniet van elke minuut.

“Hoe het voelt om weer bij het Nederlands rugbyteam te zitten?”, herhaalt Rik van Balkom de vraag. “Supertof natuurlijk!” Wie het verhaal van Van Balkom kent, zal niet verbaasd zijn over dit antwoord. De captain van Oisterwijk Oysters maakte van 2013 tot en met 2017 al onderdeel uit van de selectie van Oranjeheren. Een zware blessure hield Van Balkom daarna lange tijd aan de kant. Vijf jaar na zijn laatste oproep voor het nationale team, kreeg de rugbyer opnieuw een uitnodiging. In aanloop naar de thuiswedstrijd tegen Georgië vertelt Van Balkom hoe het is om het oranje wedstrijdshirt weer te mogen dragen. 

Bewust genieten

Van Balkom zit er ontspannen bij in de kantine van het trainingscomplex van Rugby NL. Gevraagd naar de verschillen tussen zijn eerste periode bij de Oranjeheren en nu, geeft de rugbyer aan meer te genieten van zijn tijd bij het nationale team. “In mijn eerste periode was ik zo gefocust op het presteren dat ik vergat te genieten van het spel. Inmiddels weet ik hoe snel het voorbij kan zijn. Ik kan het beter relativeren, waardoor ik vooraf minder zenuwachtig ben en ook kan genieten tijdens de wedstrijd.”

Professionaliseringsslag

Een ander groot verschil met zijn eerdere periode bij de Oranjeheren is volgens Van Balkom de mate van professionaliteit bij het Nederlands rugbyteam. “In vergelijking met toen zie ik dat er grote stappen zijn gemaakt. De organisatie rondom het team is veel serieuzer. Zo bereidt de huidige staf ons heel goed voor op de tegenstander aan de hand van gedetailleerde analyses. Het niveau van de selectie is ook hoger. Met onder andere Reinhardt (Fortuin, red.) en Peter (Lydon, red.) hebben we aantal jongens in de selectie die al veel ervaring hebben met spelen op het hoogste niveau. Het is heel mooi om met zulke jongens op het veld te staan.”

Blijven groeien

Nu Van Balkom tot de meer geroutineerde rugbyers in het team hoort, probeert hij zijn ervaring ook te delen met zijn teamgenoten. “Als spelverdeler is het belangrijk om je teamgenoten goed te coachen. Mijn ervaring helpt om situaties sneller te herkennen en doelgericht informatie te delen met mijn medespelers. Ik denk ook dat de andere jongens er sneller voor openstaan om dingen van je aan te nemen als je wat meer ervaring hebt. Uiteindelijk ben je er om elkaar te helpen om als team zo goed mogelijk te presteren. Ik hoop dat we als team het Nederlands rugbyteam nog beter kunnen achterlaten dan het geval was toen we voor het eerst het wedstrijdshirt mochten aantrekken.”

Juiste instelling

“Het Rugby European Championship 2023 is een mooi moment om die eerste stap te zetten als team”, vervolgt Van Balkom. “De afgelopen wedstrijd tegen Spanje was zichtbaar dat we echt progressie hebben geboekt met elkaar, maar dat er ook nog ruimte is voor verdere groei. We zijn als team heel kritisch op elkaar en weten dat we nog beter kunnen. Die mindset is ook nodig om verdere stappen te maken.” 

Oproep aan de fans

De eerstvolgende mogelijkheid om weer een stapje te zetten is zaterdag, als de Oranjeheren thuis aantreden tegen Georgië. “De wedstrijd tegen Georgië zal een hele zware dobber worden, zeker als ze zo spelen als tegen Wales en Duitsland. Het is aan ons om er een hele taaie wedstrijd van te maken en voor elke meter te vechten.” Van Balkom doet daarbij ook een beroep op de supporters. “We hopen natuurlijk dat onze fans in grote getalen naar het stadion komen om ons toe te juichen, want het zal een zware match worden. Met het publiek in onze rug kunnen we zeker dat stapje extra zetten, maar daar hebben we natuurlijk wel flink wat kabaal voor nodig!”

Wil jij Rik van Balkom en zijn teamgenoten helpen dat stapje extra te zetten tijdens de wedstrijd tegen Georgië, maar heb je nog geen tickets? Bestel dan nu snel je kaarten via DEZE link