ORANJE

Roemenië overklast Nederland in Boekarest

Wedstrijdverslag door de redactie van het Vlaggenschip van BRC: Etienne Koekoek en Koen Lebbink fotografie Dennis van de Sande.

Nederland speelt met een beduidend andere opstelling dan tegen Rusland. Ze spelen zelfs in een andere kleur shirts. Dirk Danen heeft een flinke bos haar met krullen, Hugo Langelaan heeft een imposante snor laten staan, de Roemeense captain lijkt verdacht veel op Juggernaut Sexton en het stadion in Boekarest zit vol met roodharige, groen geklede mensen. Zelfs Wolf van Dijk is anders, zijn haar is weer los. Het spel is ook van bijzonder hoog niveau! Maar al snel kwam de redactie erachter dat Ziggo Ierland – Nieuw Zeeland aan het uitzenden was. Door de belabberde beeldkwaliteit uit Roemenië werd er uit een ander vaatje getapt. Gelukkig kwam er op de site van Rugby Europe 4 minuten voor kick-off toch beeld uit de hoofdstad van Roemenië. De redactie is al warm gedraaid en na een denderend Wilhelmus, het galmde door de lege arena, zijn de pennen aangescherpt en de teams klaar.

Snel na de aftrap versiert nummer vier Koen Bloemen een penalty. Nederland pakt de line-out, we gaan voor de aanval! Na goed fasespel in de openingsminuten eindigt het met een knock-on op de vijf meter van de thuisploeg. Maar de boodschap is duidelijk, Nederland komt hier om te knallen. Wie er ook komt knallen is de scrum van Roemenië, vol met bombastische mannen. Onze jongens krijgen het zwaar. Bij de derde scrum heeft onze eerste rij ze in de smiezen en worden ze niet meer achteruit gedreven, dus de Roemenen gaan voor het open spel. De center, flyhalf en winger combineren prachtig door de Nederlandse lijn heen en zijn niet meer af te stoppen. 7-0.

Foto door Dennis van de Sande

Een bekend gezicht voor de redactie: backs die de bal laten vallen. Benepen gezichtjes bij de voorwaartsen met weer een potige scrum in het verschiet. Wanneer de bal eruit is volgt er een slimme Roemeense crosskick en grabbelt Jordy Hop naar de bal in de 22, maar die stuitert ongelukkig weg. Een tweede try leek op handen, maar een knock-on voorkwam erger. In de rommelige fase daarna profiteert Roemenië van de gebroken defensieve lijn. De flyhalf heeft een magistrale grubber in huis, Mees van Oord duikt á la Grandel ernaast en de winger drukt hem neer. De fullback, Melinte, krult vervolgens de bal met effect tussen de palen en de stand is 14-0.

Na wat kicktennis probeert de Roemeense winger een grubber tussendoor. Wolf van Dijk is echter wakker voor de counter en begint aan een opmars. Na een perfect offloadje dendert Jordy Hop door, jammer genoeg eindigt hij met het krijt in het zicht op de grond. Hugo Langelaan en Hugo Schöller zijn er snel bij en na twee pick en go’s duikt Koen Bloemen over de lijn. Mees van Oord houdt het hoofd koel en benut de conversie subliem. Nederland laat hier zien creatief te kunnen spelen in het gebroken spel wat telkens weer ontstaat na de kleine foutjes langs beide kanten. Het is zaak de defensieve lijn nog iets scherper weg te zetten en weerstand te bieden aan het zware pack. Maar dat blijft lastig. De Roemeense maul is sterk en ze wandelen naar de trylijn alsof het een doorstroomlocatie is. Het is 21-7. Ook de vierde try volgt snel, ook al is de redactie niet overtuigd van de achterwaartsheid van de pass. Gelukkig voor de Roemenen is de beeldkwaliteit te slecht om terug te kijken en wordt de stand 28-7.

Ondertussen hoort de redactie hoe er een college ‘rugby 101’ wordt gegeven op de Iraakse legerbasis. Ook daar wordt Oranje, spelend in blauw, een warm hart toebedeeld. Al snel hebben de toeschouwers én de gastredactie aldaar door dat Nederland een penalty moet krijgen, welke ook door de referee wordt gegeven. Dirk Danen wijst naar de palen en Mees van Oord is ook hier koelbloedig. 28-10. Dit wordt, ondanks hachelijk uitverdedigen van Hugo Schöller, ook de ruststand.

Met nog 40 minuten te spelen in de tweede helft kijkt Oranje, spelend in blauw, tegen een achterstand van 18 punten aan. In het open spel spelen de mannen best goed en ook wordt er, zoals zo vaak, goed aanvallend gespeeld. De tegenstander doet dat ook én net wat beter. We zijn hier op de Bredase bank zeer benieuwd wat de tweede helft gaat brengen!

Na 41 seconden komt Nederland al goed weg nadat de thuisploeg de bal laat stuiteren vlak voor de try-lijn. De line-out die volgt uit het uitverdedigen van Nederland komt neer en de Roemenen nemen de bal mee in de snelbus naar Boekarest zuid. De hooker Cojocaru drukt voor de tweede maal een try uit de maul en weer converteert Melinte. De fullback loopt zeven uit zeven, een statistiek waar menig werkgever over droomt. Zeven uit zeven is ook de statistiek voor gemiste tackles voor de volgende Roemeense try. Hinckley Vaovasa slalomt niet voor het eerst, en wij vrezen ook niet voor het laatst, door de Nederlandse ploeg heen met een sidestep waar je je enkels op breekt. Onzelfzuchtig legt hij de bal voor de lijn in handen van Dumitru, de winger mag ook zijn puntjes meepakken.

Foto door Dennis van de Sande

Ondertussen is de redactie onder de indruk van de fashionsense van Roemenië. De helft van de heren heeft scrumcapjes met motiefjes, de hipstersnorren zijn alom vertegenwoordigd en de prachtige nieuwe shirts, inclusief baan met traditionele patronen op de buik, zouden niet misstaan bij het volksdansen. We zouden onze mannen van het Bredase Vlaggenschip dit echter niet aan moeten trekken, de redactie vreest dat het op de 4e klasse lijven niet erg flatteus is. Jammer genoeg spelen ze in die shirts rugby en blijft het dansen beperkt bij het walsen over de Nederlandse mannen. Wederom danst er een Roemeen door de verdediging heen. Try.

Ondanks het machtsverschil blijven de mannen in Oranje (vandaag donkerblauw, maar u begrijpt het wel) alles geven. Ook wanneer de Roemeense variant van de Bombsquad (‘echipa de bombe’ volgens de betere vertaalmachine) het veld op wordt gestuurd, geven de jonge Lodi Buijs en Mike Mbaud geen kick. Op souplesse ontmantelen zij de scrum en krijgen ze de penalty mee.

Hup Hop! Vanuit zijn eigen 22 begint hij aan een run, chipt hij de bal over de winger van de tegenstander en vangt hem zelf. Drie mannen in het geel werken hem hardhandig uit het veld. Nederland komt steeds vaker op de helft van Roemenië, op de linkerzijde rammen Bart Wierenga en Niels van der Ven zich richting het trygebied. In een goede fase vindt Nederland bijna het krijt met Jordy Hop in de hoek, helaas weten ze hem wéér vakkundig af te stoppen. Wel ten koste van een penalty. Amir Rademaker, vervelend als altijd, denkt nog te scoren met een snelle penalty. De Ierse leidsman wil er niet aan, jammer genoeg voor onze Haagse vriend.

De Roemeense verdedigende lijn staat de hele wedstrijd zo snel weer klaar dat het lijkt alsof ze met meer op het veld staan. We gaan er maar vanuit dat de ref geteld heeft hoeveel er uit de kleedkamer zijn gekomen. Maar toch weet Nederland een gaatje te vinden in de gele muur! Daan van der Avoird weet een sterke fase af te maken met een try in de hoek. Het deed even au, maar wel een zeer terechte try. Amir Rademaker trapt niet raak en het staat met nog vijf minuten te spelen 49-15 voor de thuisploeg.

‘Lekker Koen’ roept redactielid Koen vanaf de bank. De tweede rijer speelt een goede wedstrijd en is samen met Jordy Hop een van de beste mannen van het veld. Terwijl wij op de Bredase bank al wilden beginnen aan het slotresumé mollen de mannen van Roemenië die van ons nog even. Met twee zeer sterke mauls pakken ze even veertig meter en een penalty op de Nederlandse vijf meter. Het slotakkoord is een laatste try voor de Stejarii, ook Melinte trapt voor een negende en laatste keer raak en zo eindigt de wedstrijd met een stand van 56-15.

Foto door Dennis van de Sande

Dan het daadwerkelijke resumé. Roemenië was vandaag simpelweg beter, daar viel weinig aan te doen voor de Oranjeheren. Ze boden goed weerstand en kende in de slotfase nog een goede fase met de terechte try van Daan van der Avoird. Uitblinker was Jordy Hop, die keer op keer voor gevaar wist te zorgen aan de zijkant. Ondanks het krachtsverschil mogen we trots zijn op ‘onze jongens’. Het rugby op dit niveau is loodzwaar en ze gaan er voor de volle 100% voor. Op 18 december komt Spanje nog naar Amsterdam voor het slotakkoord van het debuutjaar in de Rugby Europe Championship. Uw redactie kijkt uit naar deze wedstrijd! Hopelijk mogen wij ze weer massaal naar voren schreeuwen vanaf goed gevulde tribunes.

Hasta luego y saludo ovalado

Los editores