ORANJE

Rugby Europe U18 Championship gaat van start

Zondag 2 oktober begint de Rugby Europe U18 Championship. Rugby Europe brengt acht landen samen op één locatie om het kampioenschap te spelen. Dit jaar vindt het toernooi plaats in Tbilisi, Georgië. In de eerste wedstrijd zal Nederland het opnemen tegen België. Een sterke tegenstander die het ons in het verleden altijd lastig heeft gemaakt. Afhankelijk van het resultaat zal Jong Oranje  U18 het in de tweede wedstrijd opnemen tegen Georgië of Tsjechië. De andere deelnemende landen zijn Portugal, Duitsland, Roemenië en Spanje. De wedstrijden live te volgen op Rugby Europe TV.

Onder leiding van Bondscoach Arno Mansveld werkt deze jonge en talentvolle selectie de laatste drie jaar naar het Europees Kampioenschap 2022 toe. Volgens Mansveld is het een zeer getalenteerd team met veel karakter en hoge inzet. Het team heeft zich enorm ontwikkeld in de afgelopen jaren en de jongens kijken uit naar het kampioenschap.

Vorig jaar nog zijn we aan het begin van het seizoen naar Frankrijk afgereisd om een High Performance kamp af te werken. We hebben daar waardevolle ervaring opgedaan door tegen Franse (top)jeugdteams van C.A. Brive en Toulouse te spelen. Deze selectie weet wat het is om tegen sterke tegenstanders te spelen en hebben bewezen goed met druk om te gaan” aldus de bondscoach over de voorbereiding op het kampioenschap.

Foto door Rugby-Shots

Jong Oranje U18 kwam elke week naar de High Performance Mondays in Amsterdam om samen te trainen. Naast deze wekelijkse trainingen werd er ook deelgenomen aan de Corendon Summer Tour. Tijdens dit toernooi, wat gespeeld werd in juli jl. werd er gespeeld tegen tegenstanders uit Canada, België en USA. De wedstrijden waren een goed moment om te kunnen laten zien waar al die maanden hard voor getraind is.

Arno Mansveld over de kansen van het team in de Rugby Europe U18 Championship : “De zelfgekozen teamwaarden Teamgeest, Inzet, Discipline en Kameraadschap zijn erg belangrijk. Alle deelnemende landen komen met getalenteerde spelers. Het verschil zal gemaakt worden op mentaal vlak. Alleen met elkaar samenwerken zal niet genoeg zijn, vertrouwen hebben in je teamgenoten en adaptief kunnen zijn onder druk, zal het verschil maken. Deze selectie heeft bewezen veerkracht te hebben, doorzettingsvermogen en bovenal teamgeest.

Jong Oranje U18 selectie | Foto door Gerard Spaans

Een deel van de selectie speelt in het buitenland, waar ze vaak succesvol uitkomen voor sterke clubs. Daarom zal van 23 september tot en met 26 september de laatste voorbereidingen getroffen worden. Bondscoach Arno Mansveld zal vooral aandacht besteden aan teambuilding en het game plan. “Een goede voorbereiding is het halve werk. De 26-koppige selectie is na 2 maanden weer compleet. Omdat een groot deel van de spelers uit het buitenland komt, was het lastig de volledige selectie veel samen te krijgen. De spelers weten waarom ze hier zijn en dat hebben ze de afgelopen jaren meermaals laten zien. Dit is hun kans om hun ontwikkeling als jeugdrugbyer te verzilveren.

België – Nederland2 oktober 2022Tbilisi, Georgië14:30
Nederland – TBC5 oktober 2022Tbilisi, GeorgiëTBC
Nederland – TBC9 oktober 2022Tbilisi, GeorgiëTBC