ORANJE

RUGBY EUROPE U20 CHAMPIONSHIP GAAT VAN START

Zondag 6 november begint de Rugby Europe U20 Championship. Rugby Europe brengt acht landen samen op één locatie om het kampioenschap te spelen. Dit jaar vindt het toernooi plaats in Lissabon, Portugal. In de eerste wedstrijd zal Nederland het opnemen tegen onze oosterburen, Duitsland om 11:30 uur. Een derby die beide partijen altijd graag willen winnen. Afhankelijk van het resultaat zal Jong Oranje U20 het in de tweede wedstrijd opnemen tegen Portugal of Polen. De andere deelnemende landen zijn Roemenië, België, Spanje en Tsjechië. De wedstrijden zijn live te volgen op Rugby Europe TV.

Foto door Erik den Burger

Volgens bondscoach Gareth Gilbert zijn de voorbereidingen goed gegaan. “We zijn in februari met 45 spelers begonnen. De selectie bestaat nu uit 26 spelers. Elke maandag werd er samen getraind tijdens de High Performance Mondays. In juli jl. hebben we 3 wedstrijden gespeeld tijdens de Corendon Summer Tour, wat ons waardevolle data gaf.” aldus Gareth Gilbert. Tijdens de Summer Tour speelde Jong Oranje U20 tegen Tsjechië, België en de Verenigde Staten. De eerste twee wedstrijden werden gewonnen met een respectievelijke 57-0 tegen Tsjechië en 28-14 tegen België. De laatste wedstrijd werd met een nipte 27-31 verloren van de Verenigde Staten.

Foto door Erik den Burger

Van maandag 31 oktober tot en met woensdag 2 november heeft Jong Oranje U20 zijn laatste trainingskamp in Amsterdam. Gareth Gilbert over het laatste trainingskamp: “Op dit moment hebben wij ons laatste trainingskamp voor het EK. Afgelopen dinsdag speelde we nog een oefenwedstrijd tegen Haarlem, waarin de jongens die in het buitenland spelen waardevolle ervaring kregen”

Foto door Erik den Burger

De selectie bestaat op dit moment uit 26 spelers. Daarvan spelen er 9 in Frankrijk en Engeland.
Het was een uitdaging om het team samen te stellen aldus de bondscoach. We hebben nog meer spelers die voor professionele clubs spelen, maar vanwege afspraken met hun clubs is het niet altijd mogelijk om deze spelers mee te nemen in de selectie. Ik geloof dat wij een goed gebalanceerd team hebben die het heel goed gaat doen in dit Europees kampioenschap. De 17 spelers die in Nederland spelen hebben superhard gewerkt en we zien geweldige resultaten in onze kracht- en conditietraining. Dit is iets waar wij nog op achter lopen in vergelijking met landen als Portugal en Spanje.

Foto door Gerard Spaans

Nederland speelt de eerste wedstrijd tegen Duitsland op zondag 6 november. “De eerste wedstrijd is de belangrijkste van het toernooi, omdat het je plek in de ranking bepaald. Er zijn geen tweede kansen en wij mogen geen enkel team onderschatten of denken dat het een makkelijke wedstrijd wordt. Dat is waarom ik van dit toernooi houd. Het is belangrijk dat je drie keer in één week presteert. Het zal een uitdaging worden, maar ik geloof dat wij goed voorbereid en klaar zijn om het oranje shirt op het hoogste niveau te vertegenwoordigen.

Volgens de bondscoach kijkt het hele team uit naar het EK. “Ik geloof dat wij een heel sterk team en coaching staf hebben. De hoogst classificering die op dit toernooi door Nederland gehaald is, is de derde plaats. Wij willen het nog beter doen en in de finale terecht komen. Het zal zwaar worden en we zullen op ons best moeten zijn om dit te bereiken, maar dit team wil onszelf en de rest van rugby in Nederland bewijzen dat wij hebben wat nodig is om op dit niveau te concurreren.

Nederland – Duitsland6 november 2022Lissabon, Portugal11:30 uur
TBC – Nederland9 november 2022Lissabon, PortugalTBC
Nederland – TBC13 november 2022Lissabon, PortugalTBC