NIEUWS

Rugby Nederland bestaat 90 jaar

Op 1 oktober 1932 werd de Nederlandse Rugby Bond, tegenwoordig Rugby Nederland, in Hotel Restaurant Fleissig in Amsterdam opgericht. Op dat moment had de bond 300 leden. Sindsdien is de bond en de sport flink gegroeid en heeft op dit moment bijna 100 clubs en ongeveer 17.000 leden.

In de geschiedenis van het rugby in Nederland speelt Hendrik Alexander Cornelis van Booven, ook wel Henri van Booven, een belangrijke rol. Hij stond aan de basis bij de oprichting van de Nederlandse Rugby Bond en was tot 1938 de eerste voorzitter. Ook stond Van Booven aan de basis van de oprichting van de Fédération International de Rugby Amateur (F.I.R.A), tegenwoordig Rugby Europe. In 1914 schreef Henri in het toonaangevende sportblad “De Revue der Sporten” de rugby spelregels. Zijn inzet en harde werk resulteerde er in dat Henri van Booven in 1955 Ridderschap in de Orde van Oranje-Nassau toegekend kreeg.

Henri van Booven | Foto afkomstig van de Leo van Herwijnen Foundation

Naast Henri van Booven, speelde ook Leo van Herwijnen een belangrijke rol binnen het rugby in Nederland. Van Herwijnen is vijftig jaar lang met toewijding actief geweest binnen het rugby. In deze periode heeft hij veel besturen binnen de sport ondersteund en zorgde voor een goede communicatie vanuit de bond. Daarnaast schreef Leo het boek “In de lijn gespeeld” dat uitkwam bij het 50-jarig jubileum. Verder heeft Leo van Herwijnen zich veel beziggehouden met het behouden van de geschiedenis van het rugby. Dankzij hem, is er een unieke rugbyverzameling van ongekende geschiedkundige waarde.

Leo van Herwijnen | Foto afkomstig van de Leo van Herwijnen Foundation

In 90 jaar is er veel gebeurd. Het is belangrijk de geschiedenis te bewaren naar ook zeker naar de toekomst te kijken en wat de toekomst rugby kan brengen. Sinds begin dit jaar heeft Rugby Nederland een nieuwe voorzitter, Roderik Bolle: “Negentig jaar lang georganiseerde rugby is een mijlpaal om trots op te zijn. Het bestaan van Rugby Nederland is niet altijd even makkelijk geweest, want net als de wereld om ons heen, is ook Rugby Nederland niet verschoond gebleven van financiële én speltechnische ups en downs. De uitdagingen die wij gehad hebben, komen vooral door de groei van de sport en daar mogen wij trots op zijn. Trots op waar we met ons spel zijn gekomen, trots op de groei van ons aantal clubs en spelende leden, vooral in de jeugd. Rugby was negentig jaar geleden, net als vandaag de dag, het mooiste spelletje dat we met elkaar hebben en laten we ervoor zorgen dat het zo blijft. Namens Rugby Nederland feliciteer ik u dan ook vooral met ons 90-jarige bestaan. Opdat wij met elkaar verenigd en verbonden, de sport naar een hoger platform mogen tillen.

Roderik Bolle | Foto door Gerard Spaans