NIEUWS

Senior Academy voor dames per september van start

In september gaat het Senior Academy Programma (SAP) voor dames van start in Utrecht. Dit programma voor meiden/dames is het resultaat van een gezamenlijke inspanning van de Rugby Academy’s en de Utrechtse Rugby Club (URC). Het programma voor dames is een uitbreiding van het opleidingsprogramma voor rugbytalenten en het topsport pathway voor jongvolwassenen zoals dat al draait voor de heren bij Rugby Academy Zuid Den Bosch en bij Rugby Academy Midden Oost in Amersfoort.

DOELGROEP
Meiden van 17 tot 23 jaar die de ambitie hebben om de rugbytop te bereiken via een intensieve rugby-opleiding. SAP biedt enerzijds aansluiting voor talenten die het Junior Programma (Rugby Academy) in hun middelbareschooltijd hebben afgerond en anderzijds nieuwe kansen voor talenten die zich – om welke reden ook – pas in deze leeftijdsfase op een intensieve rugby-opleiding richten.

PROGRAMMA EN TECHNISCHE LEIDING
Het SAP richt zich niet op teamskills maar op de individuele ontwikkeling van de speelsters. Het omvat 2 trainingen per week gedurende 10 maanden in het jaar; deze komen bovenop de (tenminste) 2 trainingen die de speelsters bij hun club volgen. De trainingssessies van 1,5 à 2 uur worden gegeven op het sportcomplex van de Utrechtse Rugby Club (URC), op maandag- en woensdagavond (zonodig wordt een derde tijdstip ingelast: de deelneemsters moeten tweemaal per week een SAP-training kunnen volgen).

Er worden gekwalificeerde coaches aangesteld die ervaring hebben met dit type opleiding en wat toprugby van dames vraagt. Het programma zal door de staf in dialoog met de technische directeur van Rugby Nederland worden ontwikkeld. Het merendeel van de trainingen betreft rugbyskills en zal op het veld plaats vinden. Daarnaast zal er stevig ingezet worden op kracht en conditie, en op loopvermogen (agility). Voorts zal er aandacht besteed worden aan mentale training en sportdiëtetiek.

DOELEN EN IMPACT
Het SAP is een instroomprogramma: het baant voor de allerbesten de weg naar het NTC van waaruit het pathway naar Oranje open zal liggen voor toekomstige internationals. Wij verwachten dat ook de jaarlijkse Jong Oranje Onder 18-selectie grotendeels, uit de deelnemers gerekruteerd zal worden.

Talenten die aan het programma deelnemen en uiteindelijk hiervoor niet geselecteerd worden, zullen toch voor zichzelf en voor volgende generaties rugbyspeelsters bijdragen aan een forse niveau-ophoging van de ereklassecompetitie van de rugbysport in ons land.  Zij leggen mede de lat hoger voor de toekomst van het rugby door dames.

KOSTEN, AANMELDING EN SELECTIE
Het programma kost 75 euro per maand. Het bestuur probeert dit bedrag d.m.v. sponsoring te verlagen maar doet geen beloftes. De selectieprocedure zal grotendeels in juli plaatsvinden. Geïnteresseerden kunnen zich alvast aanmelden via SAP-Dames@rugbyacademymiddenoost.nl. Ook voor vragen kun je daar terecht. Vermeld een telefoonnummer als je teruggebeld wilt worden.