ORANJE

Spaanse dominantie is te groot voor onze Oranjeheren

Wedstrijdverslag door de redactie van het Vlaggenschip van BRC: Etienne Koekkoek en Koen Lebbink fotografie Walter Degirolmo /Federación Española de Rugby

Zeven weken mocht het duren. De omschakeling van de Rugby Europe Championship 2021 naar het nieuwe seizoen moest snel, maar een frisse start is welkom voor Nederland. Het vorige seizoen is geëindigd met 0 punten, waarvan de laatste wedstrijd verloren ging tegen de tegenstander van vandaag: Spanje. Met twee debutanten in het team en een hoop jonge krachten die het team nieuw elan moeten geven gaat Nederland op jacht naar een beter resultaat dan vorig jaar. Het is te hopen dat Nederland helderder is dan het geluid door de speakers van het Estadio Central in Madrid, want het Wilhelmus heeft in lange tijd niet zo slecht geklonken. De redactie kreeg flashbacks naar de uitwedstrijd van het Nederlands damesteam vorig jaar. Aan onze jongens lag het gelukkig niet, zij zongen uit volle borst mee. Na de volksliederen is er nog een eervol moment ter nagedachtenis aan Kawa Leauma die afgelopen december overleed na een tragisch ongeluk. En na dit mooie moment mag er gerugbyed worden.

Bartje Wierenga heeft na nog geen minuut al een flinke klapper te verduren gekregen. Het leek de knie van Louis Bruinsma die hem de das om heeft gedaan en hij moet het veld verlaten voor een HIA. Mees van Oord komt er voor hem in, David Weersma schuift door naar de center en mag een koppel gaan vormen met Oliva Sialau. De bank van Nederland is gelukkig sterk genoeg dat dit niet per se een verzwakking van het team is, maar het is wel balen.

De eerste minuten van de wedstrijd toont Nederland een solide verdediging. Mauls worden vakkundig geweerd en in de scrums worden de Spanjaarden onder druk gezet. Jammer genoeg komt Spanje er toch doorheen en weet de tegenstander na fasespel van de voorwaartsen de bal te drukken. Enkele minuten later komen de mannen in het rojo weer dichtbij maar wordt de bal in het trygebied omhoog gehouden, Nederland komt goed weg. Het lijkt de discipline te zijn die Oranje parten speelt. Iets wat we vorig jaar al vaker zagen. Hoe goed je ook verdedigd, als de tegenstander keer op keer je weer vast kan zetten in je eigen 22 door penalties, ga je een zware dag krijgen. En uw redactie kan dit weten, het Vlaggenschip van BRC blinkt nu niet echt uit in discipline.

Vanwege vakantie van één van de redactieleden, hij ligt vijf tijdzones verderop in de zon, is vandaag een gedeeltelijke gastredactie aangetreden. Vanaf de Bredase bank kijkt een Slowaakse delegatie mee. Rugby Europe haar arm rijkt ver, ook in het oosten begint de interesse te groeien voor het spel met de ovale bal. En terecht! Op een dag als vandaag zie je hoe mooi rugby kan zijn: de Six Nations trapt af en ook in de Championship stijgt het niveau en wordt in ieder geval vandaag prachtig aanvallend rugby getoond! Het moet smullen zijn om op de tribune te zitten in Madrid. Een goede opwarmer voor Amsterdam volgende week!

Terug naar de wedstrijd. De druk op Nederland wordt groter en groter. De Spaanse scrum-half Rouet, die in december ook al een verschikkelijke lastpak bleek, laat zien dat hij zijn nummer 9 waardig is. Gedurfde intercepties, snelle taps bij penalties en een paar sneren tussendoor, dit is de brutaliteit waar uw redactie van smult. Jammer genoeg draagt deze man de verkeerde kleur. Ook de nummer 23 in het blauw, scrum-half Caleb Korteweg, speelt een prima debuut. Hij brengt met zijn goede boxkicks een nieuwe dimensie in het spel en weet Oranje vaak onder deze druk uit te krijgen. Een aanwinst dus.

En de Oscar gaat naar… Fernando Lopez! Een prachtig stukje theater van de Spaanse captain: beteuterd kijkt hij de arbiter aan, klauwend naar de pijnlijk plek in zijn nek. Deze is overtuigd genoeg om naar de TMO aan de rand van het veld te gaan en eens goed te gaan kijken. ‘Contact hoog op de borst met de onderarm, schuift door naar de nek’’, dat is een terechte kaart voor Ross Bennie-Coulson. Het gedrag van de ontvanger getuigt echter niet van goed captainschap volgens uw redactie. Het toneel was wat overdreven, wij hebben zuigzoenen gehad met meer impact. Kort hierna pakt Spanje door en brengen ze de voorsprong op 14-0.

Maar ook met een man minder speelt Nederland prachtig rugby wanneer ze in balbezit zijn. Daan van der Avoird laat zien waarom hij door Rugby Europe op de “Ones to watch”-lijst is geplaatst en breekt door aan de zijlijn. Hij chipt de bal over zijn opponent en kan hem helaas net niet zelf terug in ontvangst nemen. “Lefgozer” roept de Slowaakse rugbybond alhier, uw redactie is het geheel met hem eens. Het zijn de mannen als Daan en Jordy Hop die het uithangbord voor Rugby Nederland vormen, het frisse spel zorgt voor nieuwe aanwas. Zowel op het veld als op de tribune.

Net voor de rust zijn het wederom een aantal penalties en het gebrek aan discipline die de basis vormen voor wederom een try van de tegenstander. Oranje kijkt tegen een 19-0 achterstand terwijl scheidsrechter Gianluca Gnecchi afblaast na 40 minuten. Onze mannen spelen sterk onder druk, maar het hoge aantal penalties vormt de basis voor de Spaanse voorsprong.

Na de rust lijkt weinig veranderd, de Spaanse dominantie is nog steeds aanwezig. Wederom breekt center Gimeno door en ramt zichzelf dwars door de lijn na een snelle penalty. Nederland kan geen antwoord formuleren op dit dynamische spel. Het vertrouwen bij de mannen in het rood groeit, terwijl Oranje het spel niet naar zich toe kan trekken. In balbezit drukt de Spaanse furie hard door op onze mannen, resulterend in knock-ons. De jonge eerste rij weert zich kranig, maar de ervaring en power van Joel Merkler en de zijne is niet te omzeilen. Elke scrum, of het de feed van Spanje is of niet, is een prooi voor de tegenstander en zij gebruiken het om hun snelle lijn keer op keer te lanceren. Halverwege de tweede helft staat het 36-0.

De frustratie groeit, maar de scheidsrechter van dienst houdt alles keurig in de hand. Gezien deze Championship ook onderdeel is van de WK kwalificatie voor 2023, zijn er refs aanwezig van het hoogste niveau bij alle wedstrijden. Gianluca is de toparbiter van Italië en laat dit vandaag ook zien. Gedegen en besluitvaardig leidt hij vandaag de pot, geholpen door Manuel Bottino en Leonarde Massini. Aan deze mannen heeft het zeker niet gelegen.

Na nog enkele sterke momenten van Spanje is de stand ondertussen 43-0. Nederland doet er alles aan om de 0 te breken, maar komt gewoonweg klasse tekort tegenover de gedisciplineerde tegenstander. Spanje heeft een duidelijk doel: zorgen dat ze in aanmerkingen gaan komen voor die eerdergenoemde kwalificatie aan het eind van dit seizoen. Oranje mag hopen dat er tegen de overige tegenstanders punten te sprokkelen zijn en dat ze zichzelf kan handhaven op dit niveau. De laatste minuten houden ze het dicht en de stand blijft 43-0.

Debutant Jade Plane stond in de scrum erg sterk. Ook Mbaud valt positief op. Een jonge, dynamische hooker met een goede tackle en carry, hier kan Nederland op bouwen. Op de eerste rij zitten we dus wel goed komende jaren. Helaas de slechte discipline nekt Oranje. Spanje is solide, geeft niks weg en blijft de druk goed opvoeren. Onze jonge gasten laten zich positief zien, maar het is niet voldoende.

Volgende week wacht op het NRCA direct de volgende tegenstander: recordkampioen Georgië. We hebben de try van Jordy Hop vorige jaar in de uitwedstrijd nog vers in het geheugen, dus wij hebben er zin in. Maar het zal een zware kluif worden, maar gelukkig met deels gevulde tribunes! Als jij er ook bij wil zijn moet je snel zijn, want de tickets gaan hard. Uw redactie zal dan weer compleet zijn en aanwezig zijn voor een verslag. Voor opmerkingen op de afgelopen anderhalf jaar aan verslaglegging mag u ons aanspreken.

Tot volgende week!

De redactie