ORANJE

Sterk Nederland sluit Championship 2022 met opgeheven hoofd af

Wedstrijdverslag door de redactie van het Vlaggenschip van BRC: Etienne Koekkoek en Koen Lebbink, ondersteund met fotografie door Dennis van de Sande.

Op een zonnige zaterdagochtend toog de redactie weer eens compleet naar Amsterdam, voor het eerst gehuld in dassen van Rugby Nederland. Op het programma de laatste wedstrijd van de Rugby Europe Championship voor de heren. De eerste twee seizoenen op het hoogste niveau zijn er in acht maanden doorheen geramd. Rest alleen nog de thuiswedstrijd tegen Roemenië. In Boekarest werd Nederland, op een sterke beginfase na, overklast. Het gaat een pittige pot worden, maar Oranje wordt gesteund door een goed gevuld NRCA. Tijdens de volksliederen werden de Roemenen al even op het verkeerde been gezet doordat er een extra strofe werd toegevoegd. De eerste slag is voor ons!

Nog voordat de redactie goed en wel op de winderige tribune geïnstalleerd was wist de nummer 15 van Roemenië te scoren. Er werd niet getackeld door Oranje en daar weten de bezoekers wel raad mee. Een tweede try leek ook aanstaande maar goed verdedigen wist erger te voorkomen. Spike veegt een paar Roemenen van de ruck alsof hij de voortuin op zaterdagochtend van het broodnodige onderhoud voorziet. Die man is, ondanks zijn jeugdigheid, echt een toevoeging aan de selectie.

De druk blijft erop staan en keer op keer komt de tegenstander in de Nederlandse 22. Bij een line-out wordt de maul opgezet. De Roemeense variant van ‘push’ klinkt verdacht veel of het elk moment fout kan gaan. ‘Oei, oei!’ klinkt het op de tribune en aan de lijn, de Roemenen rucken weer op naar de trylijn van Nederland, maar raken net voor de score kan worden uitgebreid de bal kwijt. De exit-kick werd gevangen door scheidend voorzitter Pieterse, wat resulteerde in luid gejuich op de tribune.

Uw redactie is van alle markten thuis, naast onderhavig literair stuk geven zij in de eerste helft ook les aan enkele van de voor ons gezeten turfjes. Jammer genoeg hoeven wij ze niet uit te leggen wat ‘try voor Nederland’ betekent. Net als deze jeugd is ook de stadionspeaker in opperstebeste vorm en voorziet het stadion van prachtige oneliners bij elk doodspelmoment. Voor wie de redactie al langer volgt dan vandaag: wij missen enkel het ludieke geluid van brekend glas. Maar het glas breekt niet, de Nederlandse defensie wel. De tweede try voor Roemenië is een feit, het gat werd gevonden aan de zijkant.

Daily Limmen en Jordy Hop laten een glimp van de Nederlandse klasse zien bij een exit uit de 22. Samen slalommen ze richting de halfweg als waren ze afgevaardigden op de ski’s bij de Olympische Spelen. Een paar bonkige mannen uit de Karpaten stoppen hun opmars abrupt. Zij pakken de bal hardhandig af, waarna ze lustig profiteren van het opgebroken veld. Weer een try tegen. Het lijkt een zware dag te worden, Nederland komt niet onder de druk uit. Ondanks de stand is de sfeer op het NRCA uitermate goed. Mensen genieten van het spel en grijpen elk positief punt in de vorm van een dominante tackle of een sterke half-break aan om het team te steunen met gejuich en geklap. Dit lijkt het Nederlandse team te sterken en in het tweede kwart heeft Oranje een sterke fase met balbezit. Ze komen er niet doorheen, maar het komt de beleving langs en op het veld ten goede.

‘Oei oei’, de Roemenen stomen met hun maul vlot het trygebied van de Oranjeheren XV binnen. Ze kunnen niet worden afgestopt, en drukken hun vierde try. Voor het eerst wordt de conversie gemist. Andy Robinson, de coach van Roemenië, vertelde vooraf aan Ziggo dat vandaag wordt gefocust op een gebalanceerd spel waarbij veel aandacht aan de setpieces en ook de maul wordt gegeven. Sonja Bakker zou jaloers zijn zo goed pakt de balansdag van De Eiken vandaag uit.

Het wordt tijd om terug te slaan! Uit de lineout vangt Koen Bloemen de bal als tweede springer, speelt hem kort terug op Langelaan die net zo goed kan maulen als de tegenstander. Spike pikt het balletje eruit en drukt hem in het hoekje. Een prachtig voorbeeld van hoe zo’n aanval moet worden afgerond. Na een kort overleg met de TMO is duidelijk dat Salman zijn lijf binnen de lijnen heeft kunnen houden toen hij het ovaal drukte en Nederland zet 5 punten op het bord. Een feit dat met luid gejuicht wordt ontvangen in Amsterdam-West.

Nog een try, line-out in dezelfde hoek. Weer een maul, maar nu volgen enkele fases. Raymond pakt het balletje uit de ruck, duikt het gat in waar een guard had moeten staan loopt de bal onder de palen. De afdeling media en communicatie van Rugby Nederland staat naast uw redactie op de banken en juicht de longen uit het lijf. De conversie is een makkelijke prooi voor Weersma. Het kan nog! De redactie vraagt zich na deze tries één ding af: Zouden Spikey en Christopher na hun eerste tries in het Oranje een zumba doen op het NRCA? Wij wachten nog even vol spanning af. Na afloop troffen wij beide mannen trouwens volledig gekleed in de kantine aan, we zullen de plichtpleging vast gemist hebben.

Na een valse start lijkt Oranje zijn draai te vinden. Een vol NRCA spoort onze mannen aan, de laatste 20 minuten bieden hoop voor een mooie tweede helft. Waar in het begin de tackles veelvuldig werden gemist, wordt Roemenië nu wel op de rug gelegd. Een glansrol hierin wordt vertolkt door een onverwachte positie: David Weersma werkt als flyhalf niet alleen hard met de bal in de hand, maar ook verdedigend neemt hij het team mee. Grotere mannen worden zonder pardon neergelegd door hem. De redactie kent het gevoel, het motiveert nooit om door een back zo te grazen te worden genomen. Het is een soort David tegen Goliath. Maar een flyhalf die zulke dominante tackles maakt is echt indrukwekkend. De Nederlandse derde rij maakt ook echt verschil vandaag, het is dan ook niet verrassend dat de tries van de handen van Salman en Raymond komen. De redactie en het NRCA gaan met een goed gevoel de rust in met een stand van 12-26, benieuwd naar wat er komen gaat in de tweede helft!

Vanaf de kick-off worden de Oranjeheren direct klemgezet op de eigen 5. De dominante Roemeense scrum versiert een penalty en dan wordt het echt hachelijk. Onze mannen weten het echter dicht te houden, stoppen de maul correct af en krijgen zelfs de penalty mee. Een goed staaltje verdedigen! Het is op momenten als dit dat je kunt zien dat dit team een enorme groei meegemaakt heeft de afgelopen maanden. David verlegt het spel met een joekel van een kick welke net de 22 van Roemenië niet haalt. Daan fluistert ondertussen achter de palm van de hand iets naar de bank. Hij is bang voor liplezers die Brabants kunnen. Ging het over het gameplan? Een bestelling voor na de wedstrijd? Roddelen over de redactie? Wij tasten in het duister en na de wedstrijd op onderzoek uit.

Ondertussen zijn we een kwartier onderweg in de tweede helft en Oranje houdt de Roemenen in de tang. Verdedigend houden ze alles tegen en regelmatig melden ze zich gevaarlijk dicht bij het trygebied van de tegenstander. Frivool rugbyen mannen als van der Avoird en Limmen zich onder de druk uit, resulterend in gejoel vanaf de tribune. Nederland speelt niet braaf één kant op, maar de hele breedte wordt gebruikt. Dan weer links, dan weer rechts, Rob Kemps zou tevreden zijn. Van Dijk, onbekend of dit Rik of Wolf was, geeft aan deze visie van de redactie te delen. Het is smullen geblazen in Amsterdam. Even leek het erop dat Spike na uitmuntend uitverdedigen terug kon naar zijn tante in Haarlem, maar het magische geneeskrachtige water, wat het Vlaggenschip zo’n 7x per wedstrijd gebruikt, is ook verkrijgbaar in het NRCA. Helaas niet van lange duur. Vijf minuten later wordt hij alsnog gewisseld, wat een dijk van een wedstrijd speelde die man. Na een fumble uit de ruck leek een Roemeen er met de bal vandoor te gaan, captain Bartje Wieringa wist de bal op een sneaky wijze op te vissen en mee te geven aan Van Oord. Het leek wel gallery play, maar het was ook succesvol verdedigen.

Het is best fris aan de schaduwkant van het NRCA, verlangend kijkt uw redactie naar de zonnige tribune aan de overkant terwijl de Storm begint de woeden. Carroll vervangt de uitstekende Weersma voor zijn laatste potje in het Oranje. Hulde en applaus van de redactie voor beide heren. Op de tribune hoopt men dat Stormy zijn afscheid nog wat extra allure kan geven zoals Dirk Danen dat deed tegen Georgië. Ook Mike Mbaud mag zijn opwachting maken. Hij is duidelijk aanwezig en mag al na 1 minuut een setje handtassen gooien met de nummer 5 van Roemenië. Hij liever dan wij, want hij ziet er vrij eng uit en deze man kijkt zo het balkon van de tweede verdieping op. De ref laat het, terecht, gaan. Wij hopen dat hij morgenochtend de tijd heeft om de wedstrijd van het Vlaggenschip in de 4e Klasse Zuid Plate te fluiten. Het contingent arbiters wat is uitgenodigd om vandaag dit sluitstuk van de Rugby Europe Championship te komen bekijken zal vast tevreden en enigszins jaloers hebben gekeken naar het Schotse trio Blain, Campbell en Nevins.

Het was een half uurtje wachten, maar na 30 minuten komt er toch een score bij in de tweede helft. Helaas wel voor Roemenië. Van de positieve kant bekeken, dit is de langste aaneengesloten periode van sterk spel van Oranje in de afgelopen 2 jaar in de Rugby Europe Championship. Het is niet alsof Nederland hierin geen fouten maakte, maar alles werd wel gezamenlijk als team opgelost. Als deze mindset mee wordt genomen naar het naar acht landen uitgebreide Rugby Championship volgend jaar, hoeven er geen zeven wedstrijden verliezend te worden afgesloten.

In de slotfase heeft Nederland het fysiek zwaar. Zowel Coebergh en Hop krijgen het te verduren, die laatste moet er vijf minuten voor tijd ook met een pijnlijk gezicht af. Hij wordt vervangen door Robin Moenen, een prop. De redactie is benieuwd hoe dit in open spel vorm gaat krijgen. Op het eind blijkt dat de bezoekers nog steeds ambitie hebben. Roemenië breidt de score nog uit met een zesde try, maar niet zonder breed TMO-beraad bij videoarbiter MacMenemy. En ook in de laatste minuut willen ze nog die extra score binnenhalen. Het lukt ze net niet. Nederland houdt stand in de scrum en Blake Nightingale weet de bal in extremis omhoog te houden wanneer de trylijn wel wordt overschreden. Het gevaar is bijna geweken. Dankzij een goede turnover kan de bal het veld uit en blijft het 12 tegen 38.

Weliswaar is het wederom een verliespartij, maar de mannen mogen heel trots terugkijken op deze wedstrijd. Nadat het wat stroef begon in de 1e helft wisten ze zich na dertig minuten te herpakken. De twee tries voor rust waren terecht en eigenlijk verdiende ze na rust nog meer. Wij vonden het het beste spel wat we in de afgelopen acht wedstrijden hebben gezien. Uitblinkers, in willekeurige volgorde waren: Weersma, Salman, Van Oord, Langelaan en Nightingale. Ook Hop, Van der Avoird en Bloemen krijgen een extra schouderklopje van de redactie.

Het is raar om te zeggen in maart, maar het seizoen zit er al goeddeels op voor de nationale mannen. Hopelijk volgen er in de rest van het jaar nog een aantal oefen- en test matches waarin Nederland kan blijven werken aan de ontwikkeling. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd naar de toekomst! Namens de redactie en Rugby Nederland dank voor de goede opkomst en het enthousiasme, uiteraard ook aan Renier Koenraadt, en tot de volgende keer.

Met ovale groet,
De redactie