ORANJE

Sterke tweede helft levert Nederland de volle winst (7-31) op in en tegen Portugal

Amsterdam, 24 februari – In en tegen Portugal hebben de Nederlandse rugbyvrouwen hun tweede wedstrijd van de Rugby Europe Championship met 7-31 gewonnen. De ploeg van bondscoach Sylke Haverkorn houdt daarmee zicht op kwalificatie voor het wereldkampioenschap. Het derde en laatste pouleduel is op 6 april in Amsterdam tegen Spanje.

Vanaf het eerste fluitsignaal liet Oranje ziet dat het voor de volle winst naar Portugal was afgereisd. Het zocht direct de aanval en speelde lange tijd op de vijandige helft. De werklust werd in de achtste minuut beloond met de eerste try van Lisa Boot. Jet Metz schoot de conversie tussen de palen: 0-7.

Binnen het kwartier kwam Portugal op gelijke hoogte. Het veranderde niet veel aan het spelbeeld bij de bezoekers, waar de aanvalsdrift bleef aanhouden. Die werd in de 31ste minuut beloond met de tweede try (7-12) van Lieve Stallmann. Het werd voor de rust nog mooier voor Oranje. Met de klok in het rood werd niet gekozen voor een penalty op de palen, maar voor een line-out. Uit de daaropvolgende driving maul bepaalde Anoushka Beukers de ruststand (7-17).

In de tweede helft was het spelbeeld niet veel anders. Oranje domineerde en liet zich niet van de wijs brengen toen een try in de 47ste minuut vanwege ‘held-up’ niet werd toegekend. Vijf minuten later was het wel raak. Nicky Dix drukte de bal op de trylijn. Metz schoot de conversie raak (7-24).

De Nederlandse verdediging werd nog één keer getest, maar doorstond de proef met glans. Met een speelster meer in het veld tekende Beukers tien minuten voor tijd voor haar tweede try die Metz converteerde. Het bracht daarmee de eindstand (7-31) op het scorebord.

Bondscoach Sylke Haverkorn was, als vanzelfsprekend, blij met de vijf punten. ,,Portugal heeft ons goed aan het werk gezet vandaag. We hadden juist zo’n wedstrijd nodig om ons goed voor te bereiden op de kraker tegen Colombia. We gaan het analyseren en komen nog harder de startblokken uit. Support kunnen we op 16 maart zeker gebruiken, dus ik hoop dat veel mensen ons aan komen moedigen.’’

‘Woman of the Match’ Esmee Ligtvoet voelde zich super vereerd met de waarderingsprijs. ,,Het was een zware wedstrijd, maar ik denk dat we met de meiden heel hard hebben geknokt om dit resultaat te halen.’’ Anoushka Beukers was het eens met Ligtvoet. ,,Het was pittig vandaag. We hebben weer veel van geleerd. We zijn klaar voor Colombia. In de tweede helft hebben we laten zien dat we het betere team waren. En ja, dan is het altijd fijn dat je zelf tot twee keer een try kan drukken.’’

Het duel tegen Colombia is op zaterdag 16 maart in Amsterdam. Via deze wedstrijd kan Oranje zich plaatsen voor de WXV-competitie. In deze competitie worden de tickets verdeeld voor de Rugby World Cup 2025.