ORANJE

Veel spektakel, maar geen winst voor Oranjeheren in Amsterdam

Wedstrijdverslag door de redactie van het Vlaggenschip van BRC: Etienne Koekoek en Koen Lebbink, met beeld van Dennis van de Sande

De eerste thuiswedstrijd in de Rugby Europe Championship is een feit! Na 2 weken lang te zijn gebombardeerd op de social media door Rugby Nederland, gaat het dan ook echt gebeuren. Onze mannen in het oranje vertonen hun kunsten op het hoogst haalbare niveau in Amsterdam voor een (semi)gevuld stadion. Met, wat misschien nog mooier is, de terugkeer van Dirk Danen. Hij pakt de captainsrol meteen op zich, Mark Wokke zal als vice-captain vanaf de bank toezien op het spel.

Waar Nederland voorheen vaak de underdog was in de wedstrijden tegen Portugal, belooft het vandaag een gelijkopgaande wedstrijd te worden tussen twee teams die dezelfde spelopvatting aanhangen: open, fris en snel rugby. Het kan dus niet anders of vandaag wordt, in ieder geval voor de neutrale toeschouwer, een prachtige pot om te zien! De redactie, helaas gehalveerd in aantal voor deze wedstrijd, zit in ieder geval al klaar om al likkebaardend hun verslag te doen. Vanuit huis.

Dennis van de Sande

Tijdens de volksliederen wordt al duidelijk dat er vandaag uit een ander vaatje zal worden getapt. Beide teams zingen richting de tribune terwijl de camera hun achterzijde vastlegt. Gebroederlijk zijn de armen om elkaars schouders en middel heen geslagen, luidkeels is het meezingen te horen door de speakers van de televisie, al staat de camera zeker 40 meter van de line-up verwijderd. Ze zijn er klaar voor. Wij zijn er klaar voor. Kick-off!

In de eerste 5 minuten is het krachtsverschil erg groot. De Portugezen hebben een dynamische aanval waarbij, ook door de voorwaartsen, het balletje snel rondgaat en de ruimte wordt gevonden. Na een gemiste kans op de palen, dringt de tegenstander door tot de 5 meter en schurkt het tegen de trylijn aan. Een eerste maul wordt gestopt (zij het illegaal), de bal wordt geript door Van Oord en een nieuwe line-out volgt. De daaropvolgende maul gaat jammer genoeg wel door over het krijt en Nederland kijkt, na het converteren, tegen een 0-7 achterstand aan.

Uit de kick-off is het tijd voor een fase van spel op de Portugese helft. Dit blijkt van korte duur. De bal wordt verloren bij een korte line-out waarna de mannen in het groen de bal verschrikkelijk snel bij de jongens met ruimte op de zijkant krijgen. Enkele fases later ligt de bal tussen de Nederlandse palen. Na de geraakte conversie kan Nederland het opnieuw proberen, met hetzelfde resultaat: Marques, de scrumhalf, maakt een interceptie en passt de bal naar de winger die net ook al aan de beurt was. De derde try voor Portugal staat op het bord.

Dennis van de Sande

Er volgen wat schermutselingen na een geweldige tackle van Jordy Hop op de scrum-half. Door een slordig balletje in het losse werk werd deze in het nauw gedrukt, waaruit Hop hem pardoes over de zijlijn ramt. Hierop volgt wat duwen en trekken, en wat vriendelijke woordjes worden gewisseld. Het gevolg op dit is alles is een line-out voor de Oranjeheren, welke wederom niet soepel verloopt. Toch weten ze te ontkomen aan nog een doorbraak van de rappe Zuid-Europese heren en krijgen ze de bal uit de gevarenzone.

Het lijkt alsof Oranje iets meer grip begint te krijgen op het snelle aanvalsspel van hun tegenstander. Nog steeds komen ze hier en daar goed weg, onder meer na een paar geslepen acties van Marques, maar de tackles zijn gerichter en hier en daar wordt zelfs de turnover versierd door onder andere Rademaker en Van Leeuwen. Helaas is Koelman ondertussen van het veld gestapt na een flinke tackle en Van de Ven krijgt een tulband aangemeten. Zou zijn scrumcap niet meer passen? Hoe dan ook, het zou goed zijn voor Nederland om 10 minuten voor de rust zelf ook een paar wapenfeiten te tonen.

Dennis van de Sande

Nadat de verdediging wat verder op orde is gebracht, is het de beurt aan de aanval. Na een paar penalties te hebben gekregen, lanceert Oranje zich richting de trylijn. Enkele snelle fases zorgen voor een ruck op de 5 meter, waaruit Amir Rademaker een heerlijk chipje over de ruck heen zendt. Bartje Wierenga reageert sneller dan de Portugese backline en drukt, vlak voor de dode lijn, het ovaal neer. Try! Weersma ramt de bal tussen de palen en Nederland zet zichzelf eindelijk op het bord: 7-21.

Enkele snelle fases zorgen voor een ruck op de 5 meter, waaruit Amir Rademaker een heerlijk chipje over de ruck heen zendt. Bartje Wierenga reageert sneller dan de Portugese backline en drukt, vlak voor de dode lijn, het ovaal neer. Try!

Portugal is echter meteen weer scherp uit de kick-off en bij een line-out ver op de Nederlandse helft, wordt de bal erg diep geworpen. Diep maar scherp. En weer is het Marques die de verdediging naar zich toe trekt om de naar binnen gekomen winger door de Oranje verdediging te lanceren. Os Lobos maakt zet de stand vlak voor rust op 7-28, wat ook de ruststand blijft.

Halverwege kan een tussenbalans worden opgemaakt. Nederland heeft moeite met de snelle, geslepen Portugezen. De try van Wierenga biedt weliswaar hoop, maar het wordt een flinke kluif om in de tweede helft het tij te keren. Aan de sfeer in Amsterdam zal het echter niet liggen, zelfs in de Bredase huiskamer is het te merken dat deze er goed in zit. Mooi om te zien dat een wedstrijd met publiek weer kan!

Wanneer er afgetrapt wordt voor de tweede helft kampt de redactie met technische problemen. We waren al gehalveerd, maar hebben ook te maken met haperende verbindingen en streams. Over de tweede helft zijn we dan ook noodgedwongen korter dan jullie van ons gewend zijn.

Want vlak na rust, Marta scoorde net de vijfde try voor Portugal, was er geen verbinding meer. Het geprut en gepiel besparen we jullie, maar toen het terugkwam waren we vier tries verder. Waaronder twee Nederlandse: Campbell en Hop wisten te scoren. Weersma herhaalt het recept van de eerste try voor Oranje en chipt het balletje over de verdediging om Campbell, na wat geschutter van de Portugese verdediging, de try te laten drukken. Ook de try van Hop, met een interceptie en 45 meter sprint, werd gelukkig in de highlights van Rugby Europe getoond. Die was te mooi om te missen. Maar er was weer beeld!

Dennis van de Sande

Waar er hoop was dat Nederland na de try van Hop misschien nog wat terug zou veren, werd dit snel de kop in gedrukt. Rodrigo Marta, de nummer 11 van Portugal, vangt behendig de bal rechtstreeks uit de kick-off en zigzagt door de defensie. Ook Storti doet nog een duit in het zakje van beweeglijkheid en wist zijn vijfde try te drukken op het NRCA en toonde zich een ware tryhunter. Hiermee zette hij de Portugese eindscore vast op 61.

Maar het slotakkoord was voor de mannen in het oranje. Ondanks dat het een zware wedstrijd was, hebben ze niet opgegeven en zijn ze blijven knallen tot het einde. Schöller poogt wederom, in navolging van Rademaker en Weersma, een slimme kick over de defensie te leggen, maar de off-side staande Os Lobos voorkomen dat deze aankomt op de bestemming. Campbell was nog goed wakker, want toen de mannen in het groen nog bezig waren met teruglopen, had hij de penalty al genomen en lag hij languit over het krijt. Hiermee bepaalde hij de eindstand op 28-61, helaas in het voordeel van Portugal. Maar complimenten voor de veerkracht, ondanks de achterstand bleven de mannen gas geven na rust. Hier kan het Vlaggenschip van de Bredase RC nog van leren.

Dennis van de Sande

Ondanks dat Nederland eigenlijk nooit kans maakte op de overwinning was het wel een schitterende pot rugby. Mocht je als niet rugbyer zaterdagmiddag ingeschakeld hebben op Ziggo kreeg je in totaal dertien tries te zien. En vier daarvan waren voor Oranje! Vooraf was bekend dat Nederland het pittig ging krijgen op dit niveau en dat hebben de afgelopen twee wedstrijden laten zien. De heren nemen deze ervaring mee naar de volgende wedstrijd: Spanje thuis op zaterdag 17 juli. En dan is de redactie er ook weer bij, tot dan!

Dennis van de Sande