NIEUWS

Winnaars onderscheidingen jeugdcategorieën bekend

Zaterdag 14 mei 2022 zijn de winnaars van de onderscheidingen 2021-2022 bekend gemaakt. In een zonovergoten stadion in het Nationaal Rugby Centrum Amsterdam werden de winnaars in de jeugdcategorieën bekend gemaakt. Eerst werden de finales om landskampioenschap van de Cubs, Junioren en Colts gespeeld waar na de laatste wedstrijd van de Colts de bekendmakingen plaatsvonden. Ook werden de winnaars van het seizoen 2019-2020 gehuldigd omdat deze door de Corona crisis alleen online bekend waren gemaakt.

Jeugdscheidsrechter van het jaar
Michael Assman, voorzitter van de commissie rugby scheidsrechters (CRS) was aanwezig om Bram Oudman, winnaar van seizoen 2019-2020 te huldigen en de winnaar van 2021-2022 bekend te maken. Bram heeft een enorm talent, floot op 17-jarige leeftijd al tweede klasse wedstrijden. Doordat hij de rust en focus bewaard, goed spelmanagement heeft en zeer volwassen overkomt is hij de terechte winnaar van seizoen 2019-2020.


Voor seizoen 2021-2022 waren Binck Harmes, Michelle Jurgens en Lars Looten genomineerd. Michelle kon helaas niet aanwezig zijn maar Lars en Binck, ondanks dat hij eigenlijk ziek was, waren wel aanwezig. Na een paar mooie woorden van Michael Assman werd bekend gemaakt dat Lars Looten de winnaar is van jeugdscheidsrechter van het jaar in seizoen 2021-2022. Lars was ook al genomineerd in seizoen 2019-2020. Hij is de jongste indeelbare scheidsrechter in Nederland. Lars valt op door zijn rustige uitleg op het veld en zijn kennis van zaken. Lars is regelmatig op jeugdtoernooien en regio rugby dagen aanwezig. Hij heeft zelfs al een wedstrijd tussen de Wasps 1 en een Brits touringteam geleid. Lars is een rolmodel geworden voor jeugdige scheidsrechters en daarmee de terechte winnaar.

Bram Oudman winnaar seizoen 2019-2020
Links Lars Looten met naast hem Binck Harmes en Michael Assman

Jeugdspeelster van het jaar
Na de uitreikingen van de jeugdscheidsrechters was de categorie jeugdspeelster van het jaar aan de beurt. Joost Takken, bestuurslid van Rugby Nederland was aanwezig om de de uitreikingen te doen. Esmee Ligtvoet, winnares van seizoen 2019-2020, werd als eerste alsnog gehuldigd. Esmee heeft groot spelinzicht en leiderskwaliteiten en is begonnen met spelen op 6-jarige leeftijd bij Rugby Club DIOK. Esmee is ambitieus, neemt deel aan het NTC en hoopt in de toekomst in het buitenland te kunnen spelen. Direct na deze huldiging kon Esmee blijven staan want ze was wederom genomineerd voor seizoen 2021-2022 samen met Jet Metz. De commissie Onderscheidingen en Predicaten heeft in samenspraak met de coaches in seizoen 2021-2022 twee in plaats van drie speelsters genomineerd. Na een kleine praatje met de beide dames maakte Joost Takken bekend dat Jet Metz de winnares is van seizoen 2021-2022. Jet valt op door haar geweldige skillset en is verdedigend erg sterk. Ze is ondanks haar jonge leeftijd (18 jaar) al als flyhalf gestart in de wedstrijd van de Dames XV tegen Spanje op 12 februari jl. Jet gaat volgend seizoen in Amerika studeren en spelen bij Lindenwood University

Esmee Ligtvoet winnares seizoen 2019-2020
Links Esmee Ligtvoet met winnares Jet Metz en Joost Takken

Jeugdspeler van het jaar
Als laatste werden de jeugdspelers van het jaar gehuldigd en bekendgemaakt. Joost Takken reikte eerst de onderscheiding uit aan de jeugdspeler van het seizoen 2019-2020 Dirk Bruil. Omdat Dirk in het buitenland speelt kon hij de prijs niet zelf in ontvangst nemen en waren zijn ouders en zusje aanwezig. Het zusje van Dirk heeft de oorkonde en onderscheiding voor hem in ontvangst genomen. Dirk speelde in seizoen 2019-2020 voor de Castricumse Rugby Club. Dirk is sterk in balbezit, heeft geweldige line-out skills en is een zeer complete speler. Door zijn leiderskwaliteiten is hij een voorbeeld voor zijn teamgenoten.
De genomineerden voor seizoen 2021-2022 zijn Kees de Bruin, Quinten Holland en Mart van der Veen. Kees en Mart hadden net tegenover elkaar gestaan in de Colts finale tussen de Haagsge- en Utrecht Rugby Club. Quinten Holland kon helaas niet aanwezig zijn omdat hij samen met zijn ouders in Nieuw Zeeland is om zijn broer, Fabian Holland, te bezoeken en te zien spelen. Joost Takken maakte bekend dat Mart van der Veen van de Utrechtse Rugby Club de winnaar is. Mart is captain van de Colts en van Heren U18. Mart speelt op meerdere posities en is goed in het motiveren van andere spelers. Hij onderscheidt zich door zijn harde tackles en sterke carries. Hij is een inspirerende speler voor velen.

zus van Dirk Bruil winnaar seizoen 2019-2020 met Joost Takken
v.l.n.r. Jet Metz (voor Quinten Holland) Kees de Bruin, winnaar Mart van der Veen en Joost Takken