NIEUWS

winnaars onderscheidingen senioren categorieën bekend

Afgelopen maandag 29 mei 2023 zijn de winnaars van de onderscheidingen in de seniorcategorieën van seizoen 2022-2023 bekend gemaakt. Op deze 2e Pinksterdag werden de finales om landskampioenschap bij de heren en dames gespeeld. In een overvol stadion vonden na de beide finales de bekendmakingen plaats.

Scheidsrechter van het jaar
Dit jaar waren er maar liefst 5 scheidsrechters genomineerd voor de titel scheidsrechter van het jaar. De genomineerden voor seizoen 2022-2023 waren Ed de Bruin, Guy Kahana, Tim Mudde, Joep Prein en David Skilton. Michael Assman sprak de genomineerden toe en en daarna werd bekend gemaakt dat Tim Mudde dit jaar de winnaar is. Omdat Tim zelf in het buitenland was nam zijn zoon Lars de prijs in ontvangst.
Voor het rugby-CV van Tim is eigenlijk minstens een hele pagina nodig. Speler en scheidsrechter voor Rugby Club the Bassets, oprichter en voorzitter van E.F.R.C. Eilanders op Flakkee, regionaal indeler van scheidsrechters in de zuidwestelijke hoek van Nederland, grote animator binnen de redactie van het rugbyfanzine ‘Bier, Bloed en Modder’ etc. etc. Tim is niet te stuiten: hij fluit geregeld drie wedstrijden per weekend, schudt iedereen op om te gaan fluiten, en is de ‘linking pin’ in zijn regio. Daarnaast helpt hij  ook nog mee om in landelijk verband de structuren rond wedstrijdofficials verder te ontwikkelen. Een inspirerende persoonlijkheid met een imponerende werklust en ‘drive’!Speler van het jaar
Direct na de uitreiking van de award voor de scheidsrechters was de bekendmaking van de speler van het jaar aan de beurt. De genomineerden waren Hugo Langelaan, David Weersma en Christopher Raymond. Hugo en David stonden vlak voor deze uitreiking tegenover elkaar in de finale. Christopher Raymond was niet aanwezig, hij was al terug naar Nieuw Zeeland. Lyn Jones sprak de heren toe en maakte bekend dat David Weersma dit jaar de winnaar is. Met een dubbel gevoel, na een net verloren finale, nam David de prijs in ontvangst.
David keerde het afgelopen seizoen terug na enige jaren in Spanje gespeeld te hebben, en maakte direct een ongelooflijke indruk, zowel in de wedstrijden voor zijn club, de Haagsche Rugby Club, als tijdens de ontmoetingen die de nationale selectie Oranjeheren XV speelde binnen Rugby Europe-verband. David regisseert het spel met zijn hoogontwikkeld spelinzicht, en creëert rust en vertrouwen bij de medespelers om hem heen. Zijn leiderschapskwaliteiten zijn imponerend, en zijn rugbyvaardigheden van hoogstaand niveau. David weet wedstrijden voor je te winnen, zijn succes rate als kicker is uitzonderlijk hoog. Hij weet vanuit onmogelijk lijkende hoeken het ovaal feilloos tussen de palen en over de dwarslat te sturen. Daarmee bezorgde hij zijn club en Nederland veel punten, en zichzelf binnen Rugby Europe de reputatie van een van de hoogst scorende spelers in de Championship competitie 2022-2023.

foto: rugby-shots
foto: rugby-shots

Speelster van het jaar
Na een spannende finale tussen AAC en Blue Waves/Bassets werd als laatste bekend gemaakt wie er speelster van het jaar 2022-2023 geworden is. De genomineerden waren Julia Verhoeven, Julia Morauw en Liza de Wild. De beide Julia’s spelen bij AAC en hadden dus kort ervoor nog de finale gespeeld en Liza de Wild was niet zelf aanwezig omdat ze momenteel in Nieuw Zeeland verblijft. Liza had gelukkig een teamgenote gevraagd aanwezig te zijn bij de uitreiking. Bondscoach Sylke Haverkorn sprak de dames toe en na een aantal lovende woorden werd bekendgemaakt dat Liza de Wild de winnaar is voor seizoen 2022-2023.
Liza is net als vorig jaar genomineerd voor de onderscheiding ‘senior speelster van het seizoen’, en dat is niet zonder reden. Je hebt speelsters die goed zijn, en speelsters die er echt bovenuit steken. Liza behoort tot de laatste categorie, zowel binnen haar club, RUS, als in de nationale selectie Oranjedames XV. Haar inzet en instelling als speelster zijn bewonderenswaardig, haar leiderschapskwaliteiten en topsportmentaliteit maken haar tot een gewaardeerde en bijzondere rugbyster.

foto: rugby-shots
foto: rugby-shots