ORANJE

Zal de Portugese zon Nederland goed doen?

De Oranjeheren zijn zojuist op het vliegtuig gestapt om het komende zaterdag, in Caldas da Rainha, op te nemen tegen Portugal. Lokaal is de kick-off 15.00 uur, voor de fans in Nederland gaat de wedstrijd dus 16.00 uur van start.

Zane Gardiner laat weten ernaar uit te kijken dat er weer een wedstrijd op het programma staat komend weekend. Portugal had een sterk seizoen in 2021 en in 2022 weet Portugal sterk te starten met een gelijkspel tegen Georgië, en in de laatste wedstrijd tegen Roemenië bleef het spannend tot het eind. Portugal heeft zich in korte tijd één van de favorieten gemaakt.

Zane omschrijft het Portugese rugbyspel als “an exciting brand of rugby” met sterk verdedigend werk. Ze hebben een selectie die de laatste jaren is meegegroeid met het nieuwe niveau waarop ze spelen. De Portugezen hebben al bewezen elkaar goed te vinden op het veld.

“Het is voor ons een zware start geweest met tweemaal een flink verlies, en relatief korte momenten tussendoor waar alles op zijn plek moet vallen. Op dit niveau is dat niet genoeg om competitief rugby te spelen.”

Zane Gardiner

Zane geeft aan dat het belangrijk wordt om erin te slagen deze positieve momenten in langere series vast te houden om zo de tegenstander onder druk te zetten. Deze wedstrijden geven de Oranjeheren de kans om als een team verder te ontwikkelen en daarbij het rugby-IQ van de spelers.

Voor de wedstrijd van komend weekend staan er wederom twee nieuwe jonge caps op het veld uit ons eigen pathway. Monty Leverstein momenteel spelend in Frankrijk en afgelopen najaar nog uitgekomen voor Jong Oranje Onder 20 op het EK en Gabor Besuijen, bekend van de drie wedstrijden waar hij voor Delta uitkwam in de SuperCup en spelend bij Rugby Club Oemoemenoe. Nu Dirk Danen zijn laatste wedstrijd voor Nederland heeft gespeeld is het voor andere spelers mogelijk om te laten zien hoe graag ze in zijn voetsporen willen treden en dat oranjeshirt willen dragen. Zane heeft Bart Wierenga deze wedstrijd tot captain benoemd.

Portugal v. Nederland kun je live kijken via RugbyEuropeTV. Deze wedstrijd wordt niet live uitgezonden via ZiggoSport vanwege de Engeland v. Wales wedstrijd om 15.45 uur. Laat de jongens je steun blijken op social media @RugbyNederland #PORvNED.

Foto door Dennis van de Sande