NIEUWS

Zuid-Afrikaanse steun voor Toyota Cheetahs tijdens EPCR Challenge Cup

Op zondag 14 januari speelden de Toyota Cheetahs hun eerste ‘thuiswedstrijd’ van de EPCR Challenge Cup. Op het Nationaal Rugby Centrum Amsterdam (NRCA) verloor het Zuid-Afrikaanse team met 20 – 33 van Section Paloise. Opvallend genoeg waren de spelers en de staf niet de enige Zuid-Afrikanen die aanwezig waren op het NRCA. Voormalig rugbyprof en levenslang Cheetahs-fan Naudé Wessels boekte een vlucht vanuit Cape Town naar Amsterdam, om zijn favoriete team van dichtbij aan te moedigen.

Vlucht omgeboekt

Naudé vertelt dat zijn bezoek aan de wedstrijd van de Cheetahs tevens de eerste keer is dat hij in Nederland is. “Ik wilde sowieso naar Nederland gaan om een paar vrienden te bezoeken die hier wonen. In Zuid-Afrika zat ik onder andere bij Eugene Bosman, Adriaan Staples en François Staples (RC Hoek van Holland) op school. Daarnaast heb ik regelmatig contact met Eugene Bosman en Keegan Joubert die beiden in de Ereklasse spelen. Verder heb ik ook goed contact met George Lourens, die nu bij de Cheetahs speelt. Toen ik hoorde dat de Cheetahs hier hun thuiswedstrijden spelen tijdens de EPCR Challenge Cup heb ik direct mijn ticket omgeboekt, zodat ik erbij kon zijn.”

Rugby-fanaat

Het rugby zit Naudé in zijn bloed. De pas afgestudeerde rechtenstudent speelde zelf op professioneel niveau rugby als kicker en is inmiddels kicking coach bij Stellenberg High School. Zijn coachingswerkzaamheden voert hij niet alleen uit voor deze middelbare school, maar voor rugbyers in de hele West-Kaapse provincie. “Als Zuid-Afrikaan word je eigenlijk al met een rugbybal in je handen geboren”, vertelt Naudé. “Iedereen droomt ervan om een Springbok te zijn. Met name het saamhorigheidsgevoel dat in het rugby zit opgesloten, vind ik geweldig. Samen ergens voor gaan en als team strijden, dat is het mooiste dat er is. Je wordt echt familie van elkaar.” 

Na de wedstrijd: Naudé met zijn vriend George Lourens, die bij de Cheetahs speelt, Adriaan Staples en François Staples (RC Hoek van Holland)

Bijzondere vakantie

Voor Naudé is zijn verblijf in Nederland in meerdere opzichten een bijzondere ervaring. “Het is heel surrealistisch om hier in Nederland te zijn en mijn favoriete team te zien spelen. Ik had dat in geen duizend jaar verwacht. Daarnaast was het ook wel even wennen aan het weer en de omgeving toen ik in Nederland was geland. Vlak voordat ik naar Nederland vloog, zat ik nog op het strand met een temperatuur van 34 graden Celsius en toen ik op Schiphol landde was het onder nul buiten. Gelukkig waarschuwden mijn vrienden in Nederland mij al dat ik warme kleding mee moest nemen.” 

Opwarmen met rugby

Naudé vertelt lachend dat het hem door de koude temperaturen buiten niet lukt om berichten te typen in WhatsApp. “De kou hier ben ik echt niet gewend. Tijdens de wedstrijd had ik zelfs het gevoel dat mijn handen eraf vroren. Maar het is het allemaal waard om mijn helden van dichtbij te zien. Uiteindelijk krijg je het daar vanzelf warm van! In Zuid-Afrika hebben we een gezegde over de Cheetahs: ‘Als de Cheetahs niet je favoriete team zijn, dan is het je op een na meest favoriete team’. Dit komt mede door hun speelstijl; ze rennen vaak van de ene naar de andere kant van het veld.”

Liefde voor het spel

Behalve Naudé waren er nog een aantal Zuid-Afrikaanse fans aanwezig bij de wedstrijd van de Cheetahs. “Ik arriveerde om 8.00 uur op Schiphol en ben toen direct naar het stadion gereisd. Eenmaal daar bleek dat er nog bijna niemand was, op enkele andere fans uit Zuid-Afrika na. Naarmate de wedstrijd dichterbij kwam, liep het gelukkig vol. Het was fantastisch om de liefde voor het spel in Nederland mee te maken. Door de vele oranje shirts voelde ik mij als fan ook direct thuis. En natuurlijk was het geweldig om helden als Ryan Pienaar en mijn vriend George Lourens van dichtbij te zien spelen.”

Genieten

Naudé vervolgt: “Uiteindelijk viel de wedstrijd net de verkeerde kant op door de try vanuit de scrum, maar ik heb toch enorm genoten. Het is voor de Cheetahs een hele mooie kans om mee te doen aan de EPCR Challenge Cup. Ze hebben een goed team met sterke spelers, dus ik weet zeker dat ze het kunnen omdraaien in de volgende wedstrijden. Ik blijf nog een maand in Nederland om nieuwe mensen te ontmoeten en de Nederlandse cultuur te ontdekken. Ik hoop daarom dat ze het goed doen, zodat ik nog een wedstrijd kan bezoeken. Aan de spelers zou ik willen meegeven dat ze er voor moeten gaan en vooral moeten genieten van het mooie spel dat rugby is!”

Naudé Wessels actief als kicking coach in Zuid-Afrika