ORANJE

Ervaren debutant Peter Lydon wil leider zijn voor Oranje

De trainingsselectie van Oranje XV kende enkele verrassende namen. Een daarvan was die van Peter Lydon. De 30-jarige Ier maakt voor het eerst deel uit van de selectie van Oranje, maar hoopt wel direct een leidersrol te kunnen vervullen in de jonge ploeg van coach Lyn Jones. We spraken Lydon over zijn uitverkiezing in de selectie, de eerste indruk van Oranje in aanloop naar de wedstrijd tegen Canada en zijn doelen met het team. 

Lees ook: Dirk Wierenga klaar voor wedstrijd tegen Canada: ’Mindset staat op winnen’ 

“Ik ben in Den Haag geboren”, legt Lydon desgevraagd uit waarom hij als Ier voor Nederland uit gaat komen. “Mijn vader werkte hier zeven jaar lang. Op mijn vijfde verhuisden we terug naar Ierland.” 

Topseizoen in Frankrijk 

Eenmaal terug in Ierland werd een jonge Lydon al snel verliefd op het rugby-spelletje. Hij speelde voor verschillende Ierse clubs, voordat hij in 2013 naar Stade Français Paris Rugby verkaste. “Daarna heb ik zes jaar in Londen gespeeld om vervolgens terug te keren naar Frankrijk (bij Rouen Normandie Rugby, red.). Daar zit ik nu 2,5 jaar.” 

Bij Rouen gaat het dit seizoen zeer voortvarend met Lydon, die met 102 punten op de tweede plek staat van spelers met de hoogste scores in de Pro D2-competitie. Die vorm wil hij meenemen naar de trainingsweek van Oranje en de wedstrijd tegen Canada. 

‘Verschrikkelijk in het onthouden van namen’ 

Lydon meldde zich afgelopen maandag bij Oranje, nadat hij 5 uur had gereden van Frankrijk naar Amsterdam. Maandagavond stond de eerste teammeeting op het programma, dinsdag werd voor het eerst getraind. De eerste indruk van Oranje is positief en het welkom van het team was warm. “Al is het soms wel lastig, want ik ben echt vreselijk in het onthouden van namen”, lacht Lydon. 

Toch gaat de aanpassing voortvarend. “Het helpt ook al dat ik de andere buitenlandse gasten Willie (Du Plessis, red.) en Leroy (van Dam, red.) al een beetje ken. Tegen Leroy heb ik al een paar keer gespeeld en Willie speelt nu in dezelfde competitie. Van hem weet ik een beetje wat voor speler het is, dus dat helpt wel.”

Foto door David Horn

Een ander rugby-spelletje 

Op het moment dat we Lydon spreken, heeft hij net de eerste training afgewerkt met z’n mede-internationals. Toch is de fullback al zeer te spreken over het niveau van Oranje. “Ik was eigenlijk erg onder de indruk van het niveau. Ik ben de competitie in Frankrijk gewend, die is heel fysiek. Hier zijn de spelers iets vlugger en behendiger. Het lijkt alsof er meer snelheid in het spel zit. Ik kijk er erg naar uit om dat andere spelletje te gaan spelen en ervan te leren.”

Lydon wil dus leren van de manier waarop Oranje rugby speelt, maar denkt de jonge ploeg met zijn ervaring ook een hoop bij te kunnen brengen. “Dat is ook waarom ik hier ben. Ik ben pas 30 geworden en zit bij mijn club ook wel in de leidersgroep. Die ervaring en leiderschap wil ik gaan overbrengen op de ploeg. Dat is ook echt een onderdeel van mijn spel geworden in Frankrijk.”

‘Soms iets slimmer spelen’

Lydon heeft ook al een goed idee van wat hij zijn medespelers bij Oranje mee wil geven. “Ik zie een vrij jong team, dat heel enthousiast speelt. Soms kan het echter wat slimmer. Ze willen bijvoorbeeld af en toe heel enthousiast met de bal gaan rennen, terwijl ze op dat moment de bal beter gewoon weg kunnen schieten en proberen verderop het veld weer te heroveren.” 

Ondanks dat het pas de eerste keer is dat Lydon bij de selectie zit, is het spel van Oranje hem niet helemaal onbekend. “Ik wilde eigenlijk vorig jaar al komen, maar toen was m’n club het er niet helemaal mee eens. Ik heb wel een paar wedstrijden gekeken vorig jaar. Ik zie een heel getalenteerd team, dat nog veel kan leren!”

Nederland – Canada als onderdeel van het proces

De wedstrijd tegen Canada is een mooi en belangrijk onderdeel in het leerproces van Oranje, verwacht Lydon. “Ik denk dat je veel leert van de snelheid waarmee ze spelen. Zij gaan ons dwingen om sneller keuzes te maken. Je hebt minder tijd aan de bal. Daarnaast zijn zij ook een stuk fysieker.”

“Het is goed dat we kunnen leren van spelers die dat wel hebben. Onder druk goede tactische keuzes blijven maken, weten waar je moet spelen, misschien de bal wat sneller schieten. Dat soort dingen.

 

Historische wedstrijd

Toch acht Lydon Oranje zaterdag absoluut niet kansloos tegen de Canadezen. “Ik ben hier niet om alleen maar een potje te rugbyen, ik ben hier om te winnen. Ik ken toevallig een paar Canadese spelers goed, dus het zou leuk zijn als we het goed doen en ons echt kunnen meten met ze.”

De Ier staat dan wel voor z’n eerste cap voor Oranje, maar kent zijn historie. “Het is de eerste keer dat deze wedstrijd gespeeld wordt, dus dat is voor ons ook een belangrijk punt. Ik vind het mooi dat de wedstrijd gelijk onderdeel wordt van de geschiedenis. Dus hopelijk spelen we goed en winnen we.”

WK 2027 als ultiem doel

De wedstrijd tegen Canada is dus op zaterdag, maar Lydon durft (op aandringen van de interviewer) best al iets verder te kijken. Is Oranje op het WK in 2027 aanwezig? 

“Ik hoop het. Dat is het ultieme doel. Natuurlijk is er een heleboel werk te verzetten om daar te komen. Maar ik vind het belangrijk om doelen te stellen en de lat hoog te leggen. Dan is het een kwestie van hard werken en heel graag willen. Als dat lukt, waarom zouden we er dan niet bij zijn?”

Heb jij al kaarten voor Nederland – Canada? 

Kick off: 14.30 uur

Locatie: NRCA, Bok de Korverweg 6, 1067 HR Amsterdam

Koop hier je tickets