IN MEMORIAM

in memoriam: Hans Brian

Op dinsdag 7 juni 2022, is Hans Brian, op 82-jarige leeftijd, na een kort ziekbed in zijn woonplaats Son en Breughel overleden.

Hans Brian was een rugbyer in hart en nieren. In 1956 begon hij met rugbyen bij AAC in Amsterdam. In 1959 maakte hij zijn debuut in het nationale team. Helaas werd hij in 1963 gedwongen als speler te stoppen door een knieblessure. Vanaf dat moment heeft Hans zich met hart en ziel ingezet voor de rugbysport. Hij promote de sport waar hij kon en in zijn rol als sportdocent op de universiteiten van Amsterdam en Leiden deed hij dat graag. In de jaren zestig was Hans bondscoach en voorzitter van de Nederlandse Rugby Trainers vereniging. Ook heeft Hans lesmateriaal voor trainers en scheidsrechters ontwikkeld.

Zijn meest bekende en waarschijnlijk grootste bijdrage aan de groei van rugby in Nederland leverde Hans Brian als verslaggever voor onder andere De Telegraaf en NOS Studio Sport. Hij schreef talloze artikelen voor dag- en weekbladen en was vele jaren te beluisteren als rugby commentator op radio en TV.

Voor al zijn verdiensten en zijn grote hart voor de rugbysport werd Hans in 2007 op Ameland benoemd tot Lid van Verdienste en in 2016 in Amsterdam tot Erelid van Rugby Nederland.

Hans heeft niet alleen voor de rugbysport verslaggeving gedaan, jarenlang was hij de stem van de hockeyfinales, van de TT in Assen, van de Formule 1 en van Parijs-Dakar. Hockey was zijn specialisme, net als motorsport. Ook badminton paste jarenlang in zijn repertoire. Zijn journalistieke loopbaan begon in de jaren zeventig bij De Telegraaf en de NOS. Bij Studio Sport bekleedde hij meerdere functies, maar hij stond vooral bekend als een veelzijdig commentator.

Het bestuur en de medewerkers van Rugby Nederland, wensen de familie, vrienden en alle betrokkenen binnen en buiten de rugbywereld heel veel sterkte met dit verlies.

Er is gelegenheid tot afscheidnemen op dinsdag 14 juni a.s. om 13.30 uur op begraafplaats Wolfswinkel, Noorderlicht 1 / Planetenbaan 1B in Son.
Correspondentieadres: Duinlaan 173, 5691 EJ Son.

foto uit tijdschrift legacy, fotograaf Bastiaan Woudt