ORANJE

Leroy van Dam treedt in voetsporen vader: ‘Echt heel speciaal’

Leroy van Dam (29) is samen met Willie Du Plessis en Peter Lydon een van de drie nieuwe ‘buitenlanders’ in de selectie van bondscoach Lyn Jones. De connectie met Nederland is echter niet ver te zoeken voor de Nieuw-Zeelander. Leroy is namelijk de zoon van 5-voudig Oranje-international Ruud van Dam. Inmiddels staat ook Van Dam junior voor zijn debuut in Oranje, dat zaterdag om 14.30 uur tegen Canada speelt. Wat is het verhaal van Leroy van Dam en hoe ervaart de aanstaande international deze trainingsweek in Nederland? 

Lees ook: Ervaren debutant Peter Lydon wil leider zijn voor Oranje

Om maar met dat verhaal te beginnen: hoe komt Leroy van Dam aan een uitnodiging voor de Nederlandse rugbyploeg? “De ouders van mijn vader zijn Nederlands. Zij zijn destijds naar Nieuw-Zeeland verhuisd, waar mijn vader is geboren. Hij kwam op een gegeven moment terug naar Nederland en ontmoette daar mijn moeder. Samen zijn ze vervolgens weer naar Nieuw-Zeeland gegaan.” 

‘Zou echt geweldig zijn’ 

In Nieuw-Zeeland werd de liefde voor het rugby met de paplepel ingegoten. Niet heel vreemd, want thuis ging het heel vaak over de sport. Vader Ruud vertelde dan ook vaak over het feit dat hij internationaal rugby heeft gespeeld voor Oranje. 

“Ik hoorde er constant over toen ik klein was”, vertelt Van Dam junior op het complex van de rugbybond in Amsterdam. “Ik geloof dat hij tussen 1978 en 1980 tot 5 interlands is gekomen. Het zou echt geweldig zijn, als ik nu ook die kans krijg. Ook voor mijn familie trouwens, die allemaal Nederlands zijn. Mijn familie zit nog in Nieuw-Zeeland en kunnen niet komen kijken, maar zaterdag zullen er wel veel neven, nichten, ooms en tantes aanwezig zijn.” 

Leren over de Nederlandse cultuur 

Ondanks het feit dat de connecties met Nederland dus niet moeilijk te vinden zijn, zou Leroy van Dam toch graag meer leren over Nederland en zijn cultuur. ‘Een klein beetje’, antwoordt hij in toch verrassend vloeiend Nederlands op de vraag of hij de taal machtig is. 

“Ik heb het nooit echt geleerd vroeger. Mijn ouders spraken wel Nederlands tegen elkaar, maar dan wist ik niet wat ze zeiden. Ik zou het wel leuk vinden om de taal beter te leren en meer over de geschiedenis van Nederland te weten te komen.” 

Focus op Nederland – Canada

Genoeg gepraat over Leroys Nederlandse geschiedenis. Hij is hier immers maar voor één ding: rugbyen tegen Canada. De winger kijkt nog een beetje de kat uit de boom tijdens z’n eerste dagen bij de selectie. “Ik hoop dat ik de kans krijg om te spelen zaterdag. Ik kijk er in ieder geval echt naar uit om met deze jongens te spelen.”

Bescheiden woorden van Van Dam, die gezien zijn palmares toch wel meer mag dan alleen ‘hopen op een kans’. Van Dam heeft onder meer twee jeugdinterlands voor Nieuw-Zeeland Under 20 op zijn naam staan en speelde in Europa bij clubs als Jersey Reds (Engeland) en Aurillac (Frankrijk). Verderop in het gesprek wordt al snel duidelijk dat Van Dam inderdaad geen jetlag heeft getrotseerd voor ‘alleen een kans’. 

“Ik wil spelen. Ik wil winnen. Ik wil tries scoren. Tegen Canada zullen we echt goede kansen krijgen. Het hangt er ook vanaf of we de zaken waar we deze week op trainen ook naar het veld kunnen vertalen tijdens de wedstrijd. Als dat goed gaat, is alles mogelijk. We moeten gewoon goed luisteren naar wat coach Lyn zegt, al is het af en toe lastig om z’n Welshe accent te verstaan, haha.”

Heb jij al kaarten voor Nederland – Canada? 

Kick off: 14.30 uur

Locatie: NRCA, Bok de Korverweg 6, 1067 HR Amsterdam

Koop hier je tickets