Spreekbeurt

Wat leuk dat jij er over denkt je spreekbeurt over de rugbysport te houden. Wij helpen je daar graag mee. Hieronder een aantal handige linkjes met meer rugbyinformatie en tot slot onderaan de pagina nog wat tips.

Om te beginnen is het slim om hier eens te kijken naar onze beginnersgids voor rugbyers. De handleiding vertelt je over de geschiedenis van de sport, de kernwaarden, spelregels, de verschillende posities, de scheidsrechters, de trainers.

Wist jij bijvoorbeeld dat rugby in Engeland is ontdekt, omdat iemand een voetbal van de grond op pakte en ermee begon te rennen?

Deze kernwaarde vinden wij, in Rugby en ook bij de Rugby Nederland, erg belangrijk. Dat maakt de sport zo mooi. Lees er hier meer over.

Ken jij de kernwaarden al uit je hoofd? En heb je misschien een voorbeeld op je eigen club waar je kon zien dat de andere rugbyers deze kernwaarde net zo belangrijk vinden als ons?

Bij de jeugd gelden afhankelijk van je leeftijd verschillende spelregels als je een wedstrijd speelt. Op onze website kan je hier met plaatje heel gemakkelijk zien wat de verschillende spelregels zijn als je ouder wordt.

Weet jij al of de regels veranderen als jij straks weer een categorie hoger gaat rugbyen?

Daarnaast heb je verschillende vormen van Rugby, op het WK Rugby wordt bijvoorbeeld fitheens rugby gespeeld, maar op de Olympisch spelen wordt er sinds 2016 ook gerugbyed en daar spelen ze juist weer sevens. Daarnaast wordt er in verschillende landen ook touch rugby, rolstoel rugby of league rugby gespeeld. En in Nederland bieden we ook nog andere soorten rugby aan, wist jij bijvoorbeeld dat Rugby Nederland ook bezig is met Mixed Ability Rugby en bv Walking Rugby. Lees hier meer over de verschillende vormen van rugby.

Weet jij wie er bij de dames en heren kampioen zijn geworden op de laatste Olympisch spelen?

Genoeg te lezen dus. Succes met het maken van jouw spreekbeurt. Tot slot een paar tips om een extra mooi werkstuk te maken.

  • Maak een foto van je eigen Rugby team.
  • Vertel over je eigen club en hoe leuk jij het daar hebt.
  • Het is extra leuk om je spreekbeurt in je wedstrijd kleding te houden en misschien kan je een bal, scrumcap of kickingtee mee nemen.
  • Misschien heeft je eigen club ook nog wat leuke spullen die je mag lenen? Of misschien mag je je hele klas wel een keer uitnodigen om mee te trainen! Of je kan de trainer een keer mee naar school nemen om een rugbytraining te geven tijdens de gymles.
  • Organiseer een korte quiz aan het eind om te kijken of je klasgenoten wel goed hebben opgelet.
  • Het kan leuk zijn om een filmpje te laten zien van je favoriete team, met uitleg over de regels, van Oranje of iets anders wat je zelf gaaf vindt.
Foto door Koos Bommel