Spirit of Rugby

Respect, discipline en kameraadschap. Angsten overwinnen en boven jezelf uitstijgen. Niet opgeven maar
altijd blijven doorgaan op een harde, maar eerlijke manier. Voor je teamgenoten door het vuur gaan en tachtig minuten alles geven op het veld. Rugby spelen we met discipline en volgens de spelregels. We behandelen iedereen met respect ongeacht afkomst, geaardheid, geloof of gender en dit respect hebben we zowel op het veld als buiten het veld. Alles wat er op het rugbyveld gebeurt bespreken we tijdens de derde helft met elkaar. Na de wedstrijd vieren we gezamenlijk de mooiste sport van de wereld en klinken de liederen luidkeels door het clubhuis. Dit is wat rugby zo uniek maakt, rugby is meer dan een sport. Hier draait het niet alleen om het spel maar ook om alles wat er omheen hangt.

Bij Rugby Nederland zijn we trots op onze kernwaarden, die ons als sport onderscheiden en definiëren. Met het begin van het nieuwe seizoen is het van cruciaal belang om deze kernwaarden – respect, discipline, en kameraadschap – centraal te stellen en te versterken. We merken echter dat er zorgen zijn over het behoud van onze unieke cultuur, vooral nu steeds meer jonge sporters en hun ouders, die niet met rugby zijn opgegroeid, deel uitmaken van onze gemeenschap. De waarneming dat onze cultuur verandert, onderstreept de noodzaak van actie.

Toolbox
Om clubs te ondersteunen bij het bewaken en versterken van onze cultuur, heeft Rugby Nederland de Spirit of Rugby Toolbox ontwikkeld. Misschien heeft u hier al over gelezen in de nieuwsbrief; zo niet, dan kunt u de toolbox hier vinden: Spirit of Rugby Toolbox.

Deze toolbox biedt praktische hulpmiddelen en actieplannen voor verschillende doelgroepen, waaronder leden, coaches, bestuurders, ouders/verzorgers, en toeschouwers. Het doel is hen bewust te maken van het belang van onze kernwaarden en hen te helpen deze in de praktijk te brengen.

Kernwaarden
Op deze website vind je ook alle informatie over de kernwaarden van het rugby. Zo leer je bijvoorbeeld op wat voor manieren respect verworven zit in het rugby spel. Ook lees je wat voor positieve invloed de discipline die komt kijken bij rugby kan hebben op jouw persoonlijke ontwikkeling. We leggen je uit wat voor belangrijke rol kameraadschap heeft voor de rugby gemeenschap. Deze website is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in rugby, maar ook voor bestaande spelers, clubs, coaches en andere betrokkenen bij het rugby. Het doel van deze website is om onze mooie rugby identiteit en cultuur te bewaken, dit zodat wij allemaal nog heel lang mogen genieten van de mooiste sport op aarde. Dus ben jij benieuwd naar alles wat de mooie rugbysport te bieden heeft en wil jij graag meer leren over de identiteit en de kernwaarden van het rugby, dan ben je op deze website op de juiste plaats. Ontdek de unieke wereld van rugby en try it!

Foto van Dennis van de Sande

Klik hieronder op de verschillende kernwaarden om een verdere toelichting te krijgen en ook advies hoe je de kernwaarden invulling kan geven binnen de rugbysport!