Meerjaren Opleidingsplan

Het opleiden van rugbyers is meer dan alleen maar technieken aanleren en krachttraining geven. Er zijn veel meer prestatiebepalende aspecten bij het ontwikkelen van rugbyspelers. Naast fysieke en technische aspecten kennen we bijvoorbeeld ook tactische en mentale aspecten. Het controleren en beïnvloeden van al deze aspecten om zodoende tot een zo goed mogelijke prestatie te komen maakt het trainersvak een grote uitdaging.

Om bij deze uitdaging te assisteren, heeft de Rugby Nederland in samenwerking met NOC*NSF, Rugby Europe en World Rugby een Meerjaren Opleidingsplan Rugby ontwikkeld. Het geeft aan hoe binnen verschillende fases in de ontwikkeling van spelers de genoemde aspecten kunnen worden benadrukt. Dit plan zal de basis gaan vormen voor het talentenprogramma en de opleidingsprogramma’s voor trainers en scheidsrechters. Maar is vooral een product dat de breedtesport gaat ondersteunen. Het zal voor coaches op elk niveau een richtlijn zijn om hun trainingsprogramma’s op te baseren.

Het Meerjaren Opleidingsplan Rugby is gebaseerd op internationaal erkende standaarden en modellen, er is veel zorg besteed aan het specifiek maken daarvan voor de Nederlandse rugby situatie.