Route naar Oranje

Voor rugbyers met Oranje-ambities zijn er meerdere routes naar de top, ook wel het ‘pathway’ genoemd. In dit pathway heeft Rugby Nederland de verschillende mogelijkheden in beeld gebracht, waarin onderscheid wordt gemaakt tussen regionale en nationale gebieden en de verschillende leeftijdsgroepen. Afhankelijk van je leeftijd verschilt het welke stappen interessant zijn. Voor alle onderdelen in het pathway geldt dat het parallel loopt aan je eigen clubtrainingen.

Links bovenaan in het menu zijn een aantal onderdelen uit het topsport pathway verder toegelicht. In het kort hier:

REGIO RUGBY
Sinds seizoen 2020-2021 kun je via je clubcoaches een uitnodiging krijgen om deel te nemen aan de Regio Rugby-dagen in jouw regio. Tijdens de Regio Rugby-dagen krijgen de geselecteerde spelers de mogelijkheid om op hoger niveau met leeftijdsgenoten te trainen en spelen. De Regio Rugby-dagen vinden minimaal vier keer per jaar plaats en tijdens de eerste Regio Rugby-dag wordt er een selectie uitgekozen die het tijdens de andere Rugby Regio-dagen op zal nemen tegen de overige teams. Op de Rugby Regio-dagen zullen teven Jong Oranje coaches aanwezig zijn opzoek naar nieuwe talenten voor hun team. Meer weten? Kijk dan in het menu onder Regio Rugby.

GIRLS RUGBY FESTIVALS
Op dezelfde data als het Regio Rugby vinden ook de Girls Rugby Festivals plaats. De insteek van deze dagen varieert iets ten opzichte van het Regio Rugby. Het primaire doel is participatie en de ervaring voor meiden om met alleen meiden te rugbyen. Met als uiteindelijk doel een meiden competitie. De nationale coaches zijn ook aanwezig op de Girls Rugby Festivals en voor meiden tussen de 16 en 18 jaar is het ook mogelijk om tijdens de Girls Rugby Festivals geselecteerd te worden voor Jong Oranje U18. Deelname is open voor iedereen, lees hier meer over het aanmelden en de Girls Rugby Festival-data.

RUGBY ACADEMY’S
Nederland kent zes Rugby Academy’s verdeeld over het land. Voor de rugbyliefhebber onder ons die het liefst elke dag aan het trainen is, is het vanaf 12 jarige leeftijd mogelijk om je aan te melden voor de Rugby Academy in jouw regio. Het doel van de Rugby Academy is om rugbytalenten de optimale kans te bieden op een topsport carrière in de rugbysport en zo bij te dragen aan het versterken van het rugby-niveau in ons land. Via het menu linksboven kan je er meer over lezen.

NATIONAAL TRAINING CENTRUM
Het Nationaal Training Centrum (NTC) in Amsterdam is bedoeld voor de talenten van de toekomst. In 2014 van start gegaan om een talentenprogramma aan te kunnen bieden aan de top van het Nederlandse rugby, waarbij studie en trainen goed gecombineerd kunnen worden.

In het gehele programma staat de individuele ontwikkeling van de speler centraal. Het ultieme einddoel is spelen voor het nationale team, dit vraagt van de NTC spelers een topsport mentaliteit met duidelijke doelen en gedisciplineerde leefstijl.

Vanaf 17 jaar komen spelers van de Rugby Academy’s of spelers die al voor Jong Oranje zijn geselecteerd, in aanmerking voor de toelatingsdagen.

TRAININGSSELECTIE
Tot slot kan je in het menu meer informatie vinden over de het selectie proces en waar naar gekeken wordt bij selectie.