Trainingsselectie

Om geselecteerd te kunnen worden zijn er twee zaken die je duidelijk moet hebben. Hoe en wanneer vindt er selectie plaats? En ben ik eligible om voor Nederland te mogen spelen. Of wel, mag ik voor Nederland uitkomen?

BEN IK SPEELGERECHTIGD VOOR NEDERLAND?
Om voor Nederland te mogen spelen zijn er een aantal eisen gesteld vanuit World Rugby. Je moet minstens aan één van de drie eisen voldoen om voor Nederland te mogen spelen en dit moeten wij voorafgaand aan de wedstrijd kunnen aantonen.

  1. Je bent geboren in Nederland, dit toon je aan aan de hand van je paspoort.
  2. Eén van je ouders of grootouders zijn in Nederland geboren, dit toon je aan aan de hand van hun geboorte certificaat van de gemeente.
  3. Of je bent voor vijf jaar aaneengesloten in Nederland verbleven.

Tot slot is het belangrijk dat je nooit voor een andere senioren selectie van een andere rugbybond bent uitgekomen. Let op! Spelers die op een wedstrijdformulier hebben gestaan als wissel of voor het next senior national representative team hebben gespeeld in een andere land, mogen ook niet meer voor Nederland uitkomen.

Het is in sommige gevallen niet gelijk duidelijk of je nou wel of niet voor Nederland mag spelen. Dit kan komen omdat je bijvoorbeeld bent geadopteerd of omdat je in een ander land hebt gerugbyd voor, het ‘A’ team of de sevens. Op de website van World Rugby kan je er meer over lezen en bij twijfel kan je mailen met topsport@rugby.nl.

Foto door Dennis van de Sande

HOE KAN IK GESELECTEERD WORDEN?
De jongens voor Jong Oranje onder 17 en onder 18 worden geselecteerd via het Regio Rugby en de Jong Oranje onder 18 meiden via de Girls Festivals.

Voor de jongens van Jong Oranje onder 20 is er één keer per jaar aan het begin van het seizoen een open training waarover clubs een mail ontvangen met het verzoek aan de coaches om spelers hiervoor op te geven.

Voor ons nationale Dames en Heren team kan je gevraagd worden door de hoofdcoach. De coaches analyseren onder andere wedstrijden uit de Ereklasse en houden de spelers in het pathway in de gaten.

WAAR KIJKEN WIJ NAAR TIJDENS SELECTIE?
Afhankelijk van je positie wordt er naar positiespecifieke skills gekeken en de keuzes die jij in het veld maakt. In dit document (document krijgt update) kun je teruglezen op welke skills je wordt beoordeeld per positie.

Foto door Marco Breevoort