Onze Club Is Van Iedereen

Onze Club Is Voor Iedereen
Net zoals in de wereld van rugby, zijn er binnen de sport diverse culturele achtergronden vertegenwoordigd. Deze diversiteit vormt een essentieel onderdeel van onze sportgemeenschap en verrijkt ons allen. Echter, het is belangrijk dat we niet aan de zijlijn staan bij belangrijke maatschappelijke gesprekken over inclusiviteit. Daarom neemt Rugby Nederland deel aan het project Onze Club Is Van Iedereen van NOC*NSF, gericht op het actief bestrijden van racisme en andere vormen van discriminatie.
Wij streven ernaar dat iedereen zich welkom voelt op het rugbyveld, bij clubs en evenementen. Ongeacht achtergrond, uiterlijk of omstandigheden, heeft iedere individuele persoon het recht om gerespecteerd en geaccepteerd te worden. Discriminatie is ontoelaatbaar. Dit is waar inclusiviteit om draait: rugby is van iedereen en iedereen verdient gelijke kansen om deel te nemen.
Het begrip ‘iedereen’ gaat verder dan slechts huidskleur of afkomst. Het omvat verschillende aspecten van iemands identiteit: financiële status, eventuele beperkingen, seksuele oriëntatie, achtergrond en opleidingsniveau, geloofsovertuiging en meer.
NOC*NSF, als overkoepelende sportorganisatie in Nederland, heeft een belangrijke rol omarmd. In samenwerking met diverse sportbonden en het Platform Ondernemende Sportaanbieders streven we ernaar om alle sportomgevingen toegankelijk te maken voor iedereen. Het project ‘Onze Club Is Van Iedereen’ is een stap in deze richting, waarbij sportclubs en scholen zich inzetten voor een inclusieve omgeving.
Trainingsprogramma voor clubs
Binnen ‘Onze Club Is Van Iedereen’ kunnen clubs gratis gebruik maken van een trainingsprogramma op maat. Om met elkaar de vraag “Hoe gaan we binnen de club met elkaar om?” te beantwoorden. Vrijwilligers en medewerkers van sportclubs krijgen hierdoor praktische handvatten. De theatershow ‘Ik wou weer dat het weekend was’ van toneelgroep Live Your story is onderdeel van dit trainingsprogramma. De elementen zijn met name gericht op bewustwording, normbepaling en handelingswijzen op de sportclub.
Onze Club Is Van Iedereen wordt uitgevoerd door NOC*NSF, in samenwerking met onder andere de POS en actief betrokken bonden: NBB, NHV, Nevobo, NL Actief, Nederlandse Vechtsportautoriteit, KNCB, Badminton Nederland, KNHB, KNLTB, KNRB en Rugby Nederland. Het wordt financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS.
In een recent onderzoek van het Mulier Instituut gaf 1 op de 5 verenigingsbestuurders aan dat binnen hun vereniging grappen of negatieve opmerkingen worden gemaakt over bijvoorbeeld herkomst, huidskleur of geloofsovertuiging en homo-biseksuelen. (Cremers & Elling, 2022; Cremers, Anselma & elling, 2022). En 5 % van de sporters en sportbezoekers gaf aan in 2021 slachtoffer te zijn geweest van discriminatie (Cremers, Elling & Van Kalmthout, Mulier Instituut. Dat is 5% te veel!
Grappen en opmerkingen
Gemiddeld geven 10 miljoen sportende Nederlanders hun sportplezier een 8,3 (NOC*NSF, Sportdeelname index) Maar die 8,3 geldt niet voor iedereen: Een deel van de sporters geeft aan zich niet thuis te voelen, of zelfs gediscrimineerd. NOC*NSF, de sportbonden en het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) zien het als een gezamenlijke taak om het gesprek over inclusie, diversiteit en discriminatie binnen d esport aan te jagen. Niet over mensen, maar mét mensen. Bijvoorbeeld met leden, bestuurders en trainer-coaches van sportclubs.
Onze Club Is Van Iedereen biedt een waardevolle aanvulling op de al bestaande activiteiten binnen de sportsector om hieraan te werken. Guido Davio, directeur sportparticipatie vertelt: “Een club kan een mooie locatie, een goed sportaanbod en bekwaam kader hebben. Maar als leden zich niet thuis en prettig voelen op de club, dan houdt het op. Daarom is het project OCIVI van belang.”