Mooie voorbeelden uit eigen community

Het Alkmaarse regenboogschild
‘In september 2021 zijn wij als vereniging benaderd door de beleidswerker diversiteit van de Gemeente Alkmaar.’ Aldus Voorzitter Pook van Berkel van ARUFC. ‘Met de vraag of wij mee wilden denken over het initiatief “Bij ons is iedereen welkom”. Omdat wij als rugbysport en als vereniging dit al jaar en dag uitdragen, zijn we daar dan ook meteen ingestapt.’
Pook vervolgt zijn verhaal: ‘De plannen waren in eerste instantie best wel groot. Er werd gesproken over een regenboog tribune. Nadeel hiervan is dat je eerst bij ons op het terrein zou moeten komen voordat je deze tribune dan zou kunnen aanschouwen. En de meeste mensen die bij ons op het terrein komen weten al dat bij ons dus iedereen welkom is. Dus gingen we terug naar de tekentafel.’
‘Plan 2; een regenboog poort! Een grande entree dus! Hier stonden en staan wij als vereniging nog steeds voor open. Maar dit plan werd door gemeente Alkmaar toch wel als heel ambitieus gezien. Het moest toch iets bescheidener. Een bordje (formaat A4) werd aangedragen als alternatief. Wij vonden het contrast met een hele poort wel groot.’ Zegt Pook. ‘Maar evenzogoed het is een mooi begin.’
Pook lachend: ‘Minder bescheiden was de onthulling van het bordje bij ons aan het hek. Wethouder diversiteit (ook jeugdzorg, onderwijs, kinderopvang) Elly Konijn onthulde samen met de dochter van de voorzitter van onze vereniging Loena van Berkel en in aanwezigheid van COC-voorzitter Joop Schermer, Sanne Wunderink (Alkmaar Sport), Vanessa Zonneveld (beleidswerker diversiteit gemeente Alkmaar), het bestuur en de voltallige selectie van het 1e team van de Alkmaarse Rugby UFC met een mooie en passende speech het bord aan het hek.’
‘Tot op de dag van vandaag hangt het bord bij ons aan het hek. Nimmer heeft het geleid tot discussie of wanklank, sterker nog, eenieder die ook maar een klein beetje begaan is met het onderwerp LHBTIQ+ spreekt er zijn waardering over uit.
Als vereniging van een stoere sport (zoals Vanessa ons ooit benaderde) zijn wij trots op deze kleine maar toch zo belangrijke opening die voor een groot deel van onze gemeenschap o zo belangrijk. Wij hopen dan ook dat ook voor deze geldt; goed voorbeeld doet goed volgen.’
Pook van Berkel, Voorzitter Alkmaarse Rugby UFC


In de Alkmaarse media was hier het volgende over te vinden:
Regenboogbord bij Rugbyclub
De Coming Out dag wordt landelijk aandacht besteed aan het moment waarop lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen (LHBTI’s) openlijk voor hun seksuele geaardheid of genderidentiteit uitkomen. Naast de tentoonstelling op de Paardemarkt was er ook op andere plekken aandacht voor het onderwerp. Bij de Alkmaarse Rugby onthulde wethouder Konijn een dag eerder een regenboogbord met de tekst “Iedereen is welkom”. Uit onderzoek is gebleken dat de emancipatie en acceptatie van LHBTI-gemeenschap in de sportwereld nog steeds moeizaam verloopt. Op deze wijze proberen de gemeente en sportclubs het bewustzijn te vergroten dat iedereen, ongeacht wie je bent, onbelemmerd moet kunnen sporten in Alkmaar.
https://www.rodi.nl/alkmaar/256091/pride-op-de-paardenmarkt
26-03-23, fragment uit Noordhollands dagblad, regio Alkmaar
Nog steeds geen inclusief en veilig sportklimaat voor iedereen in Alkmaar. ’Iedereen is vrij om te zijn wie ze willen maar het moet niet zo zijn dat anderen zich dan moeten aanpassen’
Sinds 2020 zijn er maar vijf ’bij ons is iedereen welkom’- bordjes uitgedeeld door de gemeente Alkmaar. Een veilig en inclusief sportklimaat, gemeente Alkmaar werkt er als sinds 2020 aan, maar er lijkt weinig vooruitgang in te zitten.
Sportscholen en sportcentra zeggen ervoor open te staan maar zijn lang niet allemaal bereid zich aan te passen voor meer inclusiviteit. „Ik vind persoonlijk dat het een probleem is van het individu en dat dat niet op anderen moet afgeven.”
In een poging dit te verbeteren heeft de Gemeente Alkmaar bordjes ontwikkeld waarop staat ’bij ons is iedereen welkom’. Sportscholen en sportcentra kunnen hiervoor in aanmerking komen door de verklaring ’gelijke behandeling in de sport’ ondertekenen, een workshop bijwonen en het onderwerp aankaarten bij bestuur overleggen en algemene leden vergaderingen. Sinds de start van deze campagne zijn er maar vier -binnenkort vijf- sportverenigingen en een sportschool die het bordje in ontvangst hebben genomen.
In sportscholen en sportcentra wordt standaard alleen rekening gehouden met mannen en vrouwen binnen het huidige kleedkamerbeleid van sportscholen.

Wel eens gehoord van Old Stars?
Hoe divers en inclusief wil je jouw rugbyvereniging krijgen? Je kan dus zelfs 65 plussers aan je vereniging binden. Dat is gaaf! Wij van Rugby Nederland zien daar heel veel voordelen in. Al die rust, kennis en levenswijsheid die zomaar rondloopt op jouw veld.
Dit zegt Old Stars zelf:
Visie Oldstars
Met Old Stars verbindt het Nationaal Ouderenfonds senioren om samen vitaal ouder te worden. We inspireren tot een leven lang bewegen! Daarom zetten we ons er voor in dat iedereen laagdrempelig toegang heeft tot een verantwoorde beweeg- of sportomgeving in de buurt.
Samen bewegen draagt bij aan de levenskwaliteit van 65-plussers. Onze beweegvormen en inspiratie geven senioren de mogelijkheid om op hun eigen manier vitaal te blijven. Zo ervaren zij de voordelen van een leven lang bewegen, een belangrijke doelstelling van het Nationaal Ouderenfonds en partners. Lees meer over onze partners.
De beweegmethode van OldStars is gebaseerd op het Athletic Skills Model (ASM). Met de spel- en beweegvormen uit dit model kunnen senioren fitter, gezonder en beter in beweging worden. Het model combineert dit met sociale activatie (ontmoetingen), cognitieve uitdaging (breintraining) en natuurlijk heel veel plezier. De OldStars begeleiders en trainers worden opgeleid door beweegstrateeg en grondlegger van het ASM René Wormhoudt en zijn team docenten.
Met OldStars zet het Ouderenfonds zich in voor een vergroting van het beweegaanbod voor ouderen, zodat iedereen kan blijven bewegen. De beweegvormen zijn bewezen formules, voortgekomen uit het walking football. Lees meer over onze historie. https://oldstars.nl/
Het allermooiste is misschien nog wel dat een echte Nederlandse rugbylegende zich aan dit programma heeft verbonden:
Mats Marcker
Mats Marcker, een Nederlandse legende binnen de rugbywereld. Opvallend klein van postuur, zwarte krulletjes en indrukwekkend vriendelijk in de omgang. Op zijn vijftiende speelde hij voor 95000 (!) mensen op Twickenham in Londen. Mats ademt rugby. Als rugby een religie zou zijn en de rugbybal de dominee, dan zou Mats elke zondag vooraan in de kerk zitten.
Na zijn carrière heeft hij de rugbysport nooit de rug toegekeerd. Hij heeft een talentenschool en is sinds kort ambassadeur van OldStars rugby. Een spelvorm waardoor hij zelf ook weer aan het rugbyen is geslagen. Een spelvorm die Mats bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht wil brengen. De man die ooit een week in het ziekenhuis lag ‘vanwege de wil om niet te willen verliezen’, doet exclusief voor OldStars zijn verhaal.
Legacy
“Ik hoefde niet lang na te denken toen ik de vraag kreeg om ambassadeur te worden van OldStars walking rugby. Wij leven als rugbyers een legacy na. We zijn heel erg bezig om iets achter te laten voor onze kinderen. OldStars rugby uitrollen is daar nu een mooi voorbeeld van. Bepaalde zaken passen echt bij het rugby, iets achterlaten past in dat rijtje. Ik hoef geen standbeeld, maar ik wil niet dat ze later zeggen dat ik niets voor sport heb betekend nadat ik ben gestopt met mijn carrière.” Over die carrière zou je een boek kunnen schrijven. Mats kan er geweldig over vertellen, waarbij de pretoogjes zijn passie voor rugby verraden.
Vrije dagen sparen voor Nederlands Rugby Team heb met het wereldteam gespeeld in Argentinië. Dan speel je met de beste van de wereld. Alles ging toen in het Frans. En ik sprak geen woord Frans. Geweldig haha.” Mats was in die tijd de aanvoerder van het Nederlands rugbyteam. “We speelden in Hongkong, in Australië, vlogen de hele wereld over. De toernooihouder betaalde in die tijd de vliegtuigtickets en de hotelovernachtingen. Het is wel zo, het kostte je vrije dagen. Dat is wel een inbraak hoor. Als je het bij elkaar optelt, heeft het tonnen gekost. Wat krijg je ervoor terug. Nul geld. Bij ons was de waardering belangrijker. Als je mensen kunt entertainen door rugby te spelen, en het eindsignaal heeft geklonken, en mensen lopen met een glimlach naar je toe, dan geeft dat zo veel voldoening. Dat is onbetaalbaar. Wij rugbyen niet voor onszelf. Het gaat uiteindelijk allemaal om het shirt. Het shirt laat je altijd anders achter dan je hem hebt aangetrokken. In die tijd was ik elektricien. Ik moest heel veel compenseren door in de avonden en in de weekenden te werken. Uren sparen om met het nationale team in Australië te kunnen spelen. Onvoorstelbaar als je er nu over nadenkt.”
Karaktertrek
“Ik heb een schurft hekel aan verliezen. Verliezen is het ergste wat er is. Mijn karakter van niet willen verliezen heeft met mijn lengte te maken. Die gasten waren soms drie koppen groter. Opboksen tegen, daar ging het bij mij altijd om. Die eigenschap heeft me zover gebracht denk ik. Dat willen winnen dat zit zo diep. In de kleedkamer bij het Nederlands team keek je welk shirtje de ander aandeed. Heb jij een blauw shirt aan, dan trek ik een wit shirt aan. Want ik moet jou nog pakken. Ziek was dat eigenlijk. Iedereen had altijd twee shirts mee. Wit en blauw. In de kleedkamer werd er dus al gekeken wie wat aantrok, met oog op de partijvorm bij de training. Ik ben een keer na een toernooi naar huis gegaan. Toen kwam ik thuis. Had ik zoveel pijn, ben ik naar het ziekenhuis gegaan. Had ik een maagzweer. Puur van de stress. Niet willen verliezen. Daar kwam het vandaan. Spanning en stress is dan een hele slechte factor.”
Old Stars gedachte is een rugbylied
Inmiddels heeft Mats deze karaktertrek losgelaten, vertelt hij. “Ik ben afgestapt van het willen winnen. Daarom ben ik gestopt met rugby. Ik moet er vanaf stappen, anders heb je geen leven. OldStars rugby gaat juist helemaal niet om het winnen. Nu rugby ik weer, puur omdat de essentie bij OldStars rugby om het plezier gaat. Die glinstering in de ogen. Ik noem het de beginnersgeest. Die moet je terugkrijgen of aanwakkeren bij mensen die via deze vorm gaan rugbyen. Een bekend rugbylied is; ‘if you win, lose or draw, it is a victory for all’. Dat is precies de gedachte binnen OldStars. We vieren samen de sport rugby. Het plezier, het samenzijn.”
Aangepaste spelvorm
“Ik kan weer rugbyen met mijn maatjes van vroeger. Topwedstrijden die we vroeger speelden kan je op deze manier weer herleven. Dat is heel leuk eigenlijk. De gekkigheid in de kleedkamer komt ook weer terug. De aangepaste spelvorm is ideaal. Weet je waarom? Verschillen vallen weg. Verschillen in fysiek, verschillen tussen het geslacht. Als een man tegen een dame sprint, dan is een man meestal sneller. Dat heb je niet bij OldStars rugby. Iedereen kan wandelen. Geweldig toch?!”
Magie van de bal
Mats heeft grote ambities met OldStars rugby. Het is volgens hem geen probleem om mensen enthousiast te maken voor rugby. “Ik gun het iedereen om de magie van de rugbybal te ervaren. De magie van de bal is heel groot. Hij past overal, hoe je hem ook draagt. Ongeacht de maat, je kunt er op verschillende manieren mee schoppen. De stuit maakt het een bijzondere bal. Je kunt er hele leuke trucjes mee doen. Ga het vooral eens ervaren. Laatst hadden we OldStars voetbal spelers die voor het eerst met de rugbybal speelden. Ze waren meteen verkocht. Andere oud-internationals wil ik weer gaan betrekken bij de sport. Zij worden ongetwijfeld ook enthousiast van OldStars walking rugby. Er is zoveel kennis verloren gegaan. Die oud-internationals kunnen dan weer regionaal-ambassadeur worden. Het moet een sneeuwbaleffect worden. Ik zit ook te denken aan een grote YouTube omgeving.”
Toekomst
“Uiteindelijk zie ik het voor me dat we maandelijks OldStars festivals organiseren, met OldStars voetbal, handbal, rugby, hockey, tennis… Bij festivals gaat het niet om winnen. Zo gaan verschillende werelden elkaar ontmoeten. Daar kunnen mooie dingen uit ontstaan. Van hé, woon jij ook in Leiden. Zullen we misschien een keer samen gaan vissen? Daar ga ik me hard voor maken. Daar gaan wij ons hard voor maken. Ik krijg er nu al enorm veel energie van!”
https://oldstars.nl/nieuws/ambassadeur-mats-marcker-leeft-een-legacy-na/
Mixed Ability Rugby bij ERC ’69; Het toppunt van inclusie en diversiteit
Rugby is een sport waar iedereen gelijk is. Dat kun je helemaal merken bij deze vorm van rugby: ‘Mixed Ability Rugby’. Hierbij is iedereen welkom: beperking of geen beperking. Dat is extra leuk omdat je zo niet alleen met sporters met een beperking traint, maar ook met valide sporters.
Geen aanpassing nodig
In Engeland, een echt rugbyland, doen ze dit al langer zo. Het is daar echt een succes. Mark Goodwin, van International Mixed Ability Sports, zegt dat het ook geen aangepast rugby is. “Dat hoeft ook helemaal niet. De ervaren spelers nemen de minder ervaren jongens mee in het spel. Zo leert iedereen ervan.” https://www.youtube.com/watch?v=FjbQCSWhSss

ERC’69
In Enschede spelen ze al jaren Mixed Ability Rugby (MAR). Ze spelen samen met teams uit België en doen mee aan internationale toernooien. Aart-Jan Schot is één van de kartrekkers en krijgt volledige ondersteuning van zijn voorzitter Martine Veneman. Zij verbazen zich dat er niet meer teams in Nederland zijn. Aart-Jan wees mij op de diversiteit van een MAR team. Spelers zonder beperkingen staan in het veld met mensen met een beperking en ondersteunen die in het spelen van het spel. Het spel wordt zoveel mogelijk volgens de geldende regels gespeeld maar de scrum is uncontested. Binnen de mensen met een beperking zit ook veel verschil. Zo spelen er mensen met het Downsyndroom, mensen die vanwege een hernia (en diverse operaties) niet meer mee kunnen in een reguliere wedstrijd, mensen die een herseninfarct hebben gehad, spierziekte, kankerpatiënten en heel veel andere beperkingen. ERC ’69 is geregistreerd bij Uniek Sporten: https://www.unieksporten.nl/sportaanbieder/12447/enschedese-rugby-club-erc69/13468/rugby
Hulp Nodig!
ERC ’69 heeft uw hulp nodig! De Enschedese Club stuurt namelijk een afvaardiging naar het WK Mixed Ability Rugby in Pamplona. Samen met Diaboloco’s Schilde, RC Boitsfort, Knaptanden Dendermonde en de Hesselse Herten hebben zij een team gevormd en doen ze een gooi naar de prijzen.
Dit is natuurlijk niet goedkoop. Tickets, huisvesting, eten en drinken; Het moet allemaal betaald. Naast hun eigen inleg kunnen de spelers en speelsters van ERC ’69 wel een steuntje in de rug gebruiken.
Met iedere Euro zijn ze geholpen, helpen jullie mee?

Interesse in Mixed Ability Rugby?
Zie je op jouw eigen club ook mogelijkheden en wil je weten wat de succesfactoren en valkuilen zijn? Aart-Jan deelt graag zijn ervaringen. Zoek dus even contact. Aart-Jan en Martine hopen erop dat er binnenkort in Nederland wat potten gespeeld kunnen worden tegen nieuwe MAR teams!
Walking Rugby in Alkmaar

Walking Rugby Alkmaar: Inclusief en Toegankelijk voor Iedereen
Walking Rugby is een spelvorm die speciaal is ontwikkeld voor oudere spelers, maar zeker niet beperkt is tot deze groep. Het is een versie van het traditionele rugby waarbij de nadruk ligt op deelname en plezier, met minder fysiek contact en zonder hard rennen. Deze aanpassingen maken de sport toegankelijker voor iedereen, of je nu ervaring hebt met rugby of niet. Het spel behoudt de dynamiek en spelelementen die rugby zo aantrekkelijk maken, maar met een focus op het vermijden van blessures en het creëren van een gezellige en inclusieve sfeer.
De kracht van diversiteit in rugbyaanbod
De Alkmaarse Rugby Club (ARC) heeft Walking Rugby geïntroduceerd en opgezet door initiatiefnemer Patrick Komen om rugby toegankelijk te maken voor een breder publiek. Zelf kon Patrick door een heftige blessure als gevolg van een ongeluk niet de contact variant van ons geliefde spel spelen. Dat vond Patrick een gemis want door het coachen en trainen van jeugd kreeg hij wel veel zin in het spel. Toen hij hoorde over Walking Rugby besloot hij om deze variant in Alkmaar te gaan aanbieden. Door deze aangepaste spelvorm wordt de drempel om lid te worden van de club verlaagd. Dit heeft geresulteerd in een diverser ledenbestand, waarin sportievelingen van alle leeftijden en met verschillende achtergronden samenkomen. Alkmaar heeft er dus wat nieuwe rugbyers bij! Walking Rugby is in het Alkmaarse niet alleen een sportieve activiteit, maar ook een kans voor sociale interactie en het opbouwen van nieuwe vriendschappen.
De voordelen van Walking Rugby
Walking Rugby biedt talloze voordelen voor deelnemers. De regels zijn zo aangepast dat het spel veel minder intensief is dan traditioneel rugby. Dit maakt het ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een manier om actief te blijven zonder het risico van zware fysieke belasting. Voor oud-rugbyers biedt de sport bovendien de flexibiliteit van rugby, maar zonder de fysieke eisen van het reguliere spel.
De focus ligt bij Walking Rugby vooral op participatie en plezier. Deelnemers worden uitgedaagd om zich in te zetten, maar kunnen dat doen in een tempo dat voor hen comfortabel is.
Na de training is er tijd om elkaar beter te leren kennen onder het genot van een drankje, wat de sociale sfeer versterkt.
Trainingsdagen en informatie
Ben je benieuwd naar Walking Rugby Alkmaar? De trainingen worden elke donderdagavond gehouden van 19.30 tot 21.00 uur. Dit is het perfecte moment om kennis te maken met de sport en zelf te ervaren hoe leuk en toegankelijk het is. Of je nu een beginnende speler bent of een oud-rugbyer die zijn passie voor de sport opnieuw wil ontdekken, de deur staat open voor iedereen.
Meer weten over hoe Patrick het heeft aangepakt?
Wil je weten wat Patrick heeft gedaan en waar hij tegenaan is gelopen bij het oprichten van de Walking Rugby tak in Alkmaar? Stuur een e-mail naar oldstars@alkmaarserugby.nl. Daarnaast is er meer informatie te vinden op de officiële website van de Alkmaarse Rugby Club via https://alkmaarserugby.nl/oldstars-walking-rugby/.
Conclusie
Walking Rugby Alkmaar is een perfect voorbeeld van hoe sport kan bijdragen aan een inclusieve en sociale gemeenschap. Het biedt een geweldige manier om fit te blijven, nieuwe mensen te ontmoeten en vooral plezier te hebben, ongeacht je leeftijd of ervaring. Dankzij de initiatieven van Patrick Komen en de Alkmaarse Rugby Club kunnen steeds meer mensen kennismaken met rugby, in een veilige en toegankelijke vorm die voor iedereen geschikt is.

LHBTIQ+ vereniging
LHBTIQ+ vereniging
Uw verenigingsadviseur mocht 15 januari 2025 aansluiten bij de ALV van de Amsterdam Lowlanders in Amstelveen.
Voor een ALV zaten er nog aardig wat leden klaar. De Amsterdam Lowlanders zijn van de tijd. 19:00 uur beginnen is ook echt beginnen. Sterker nog, ik was een minuut eerder en ze waren al gestart! Dat was een nieuwe ervaring voor me.
In deze vergadering werd vooral veel informatie gedeeld over opkomende events. Hoe meer ik daarnaar luisterde hoe meer het tot me doordrong: Dit is hoe ze het doen, dit is hoe ze die community bouwen en in stand houden. Samen dingen doen, samen dingen organiseren en samen op reis. Op deze vergadering kwam ik er ook achter dat ze nog inclusiever wilden worden! Daarover later meer.
De Amsterdam Lowlanders, ik besef me dat ik ze nog niet geïntroduceerd heb.
De Amsterdam Lowlanders zijn een club in een club. Ze zijn een apart opererende entiteit van Rugbyclub Amstelveen. En leveren zeker 3 teams. Maar dit is niet het enige wat bijzonder is aan de Lowlanders. Ze zijn een LHBTIQ+ vereniging. Ik kwam erachter dat je je natuurlijk gewoon zo kan noemen maar er zit meer achter. Zo zijn de Lowlanders aangesloten bij ‘Pride and Sports’ maar ook bij de ‘IGR’ (International Gay Rugby óf zoals ze zelf zeggen Inclusive Global Rugby).
Inclusiviteit
Je kan de Lowlanders wel inclusief noemen, en divers ook! Ik zag op de ALV diverse genders, ik hoorde verschillende talen en zag mensen in verschillende leeftijdscategoriën. Van hun eigen website heb ik begrepen dat er ook veel verschillende seksualiteiten rondlopen. Tijdens de door mij bijgewoonde ALV werd er gestemd om de vereniging nóg inclusiever te maken. Namelijk voor mensen die wel willen rugbyen maar niet het fysieke erbij willen hebben. Er werd dus voor een touch team gestemd. Nog geen T1 Rugby jammer genoeg maar dat zou in de toekomst nog kunnen. Het verhaal is echter nog niet klaar! Weet je waarom er onder andere voor een touch team werd gestemd? Omdat er daar de mogelijkheid bestaat een divers team op de been te brengen! Mixed gender teams zijn niet vreemd bij touch rugby en daar willen ze gebruik van maken. Voor zover zij weten bestaat er nog geen Inclusief Touch Team in Nederland. Ook hier gaan zij dus als kartrekker fungeren.
Samenwerken
De Lowlanders hebben het goed voor elkaar maar hebben ook veel partners om rekening mee te houden. Zo zijn ze via Rugbyclub Amstelveen aangesloten bij Rugby Nederland, gaan ze dus aansluiten bij Touch Nederland, zitten bij Pride and Sports en de IGR. Maar ook doen ze nog aan community engagement. Daarvoor spelen ze social rugby op uitnodiging door heel Nederland, wisselen ze iets uit met studenten uit Utrecht en hebben uitwisselingen met Amsterdam Waterproof (waterpolo)
Is dit nu echt nodig?
In de ideale wereld zou je als uniek persoon natuurlijk overal lid moeten kunnen worden van een rugbyclub. Door zo zichtbaar te zijn en door zich expliciet wel te verenigen willen de Amsterdam Lowlanders bewustwording creëren. Ook in onze rugby community worden er nog ‘grapjes’ gemaakt, ook in onze community voelt niet iedereen zich overal op zijn gemak. Daarom vinden de Amsterdam Lowlanders zichzelf zeker relevant, aldus de voorzitter. Ze ervaren wel dat Rugbyend Nederland vergeleken met andere sporten al vrij open is. Dat is top, laten we dat zo houden en nog beter maken.
Zoals ze zelf op hun website zeggen:
The Amsterdam Lowlanders provide a team where LGBTQ+ people and allies compete in rugby as a positive force for advancing diversity and inclusion in sport and society.
We promote the sport of rugby, developing LGBTQ+ players to their highest potential in a safe, inclusive, enjoyable environment while encouraging discipline, integrity, and diversity.

Inclusief zijn voor minder bedeelden
EZRC Oemoemenoe
Bij navraag blijkt dat Oemoemenoe in 2024 maar liefst 12 kinderen de gelegenheid heeft gegeven te rugbyen met behulp van het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Dat is het grootste aantal van alle Nederlandse Rugby Clubs!
Het is onbekend hoe ze dit in Zeeland hebben aangepakt maar het is een feit dat de vereniging daar een stuk inclusiever is geworden.
Het jeugdfonds Sport en cultuur zegt dit:
“In Nederland groeien honderdduizend kinderen en jongeren op in een gezin met geldzorgen. Zij kunnen niet op voetbal, streetdance, judo, zwemles of muziekles. Deze kinderen sporten en spelen vaak alleen.
Wij betalen de contributie of het lesgeld voor deze kinderen en jongeren. Sporten en spelen doe je niet alleen, dat doe je samen. Elk kind verdient het om mee te doen.’
Als vereniging kan je hier beleid op maken en er dan actief reclame voor maken. Zorg dat je bij open dagen altijd de inschrijfformulieren voor dit Fonds naast je inschrijfformulieren van de vereniging hebt liggen. Of zet de link op je website bij het inschrijfformulier.
Neem als vereniging gerust contact op met het Jeugdfonds, zij kunnen jullie vast heel goed informeren.