Wat kan je doen?

Workshop ‘Fair Play’ 

Inclusie binnen jongerenteams 

Organisator: Anne Frank Stichting 

Hoe gaan jongeren om met inclusie? Hebben ze door welke impact woorden hebben, of wat ze kunnen doen om iemand zich meer thuis te laten voelen in een team? Door de werkvormen die gekozen worden maar ook de situaties waarbij wordt stilgestaan is de workshop uitermate geschikt voor jeugdteams. Het doel is om respect en inclusie in een team maar ook voor de tegenstanders te bevorderen. 

Wanneer zet je de workshop in? 

  • Aan het begin van een nieuw seizoen om vanaf het begin respect, inclusie en sportiviteit binnen het team te bevorderen. 
  • Na incidenten van discriminatie of uitsluiting om bewustwording te creëren en open gesprekken over respect en gelijkwaardigheid te starten 
  • Bij het versterken van teamdynamiek om jongeren meer inzicht te geven in hun eigen houding en het effect van hun gedrag op anderen, wat de samenwerking binnen het team bevordert 

Wie zet de workshop in? 

Clubs die veel jongeren hebben, kunnen deze workshop inzetten om hen op een goede manier mee te nemen in inclusie en diversiteit in de sport. Het is vooral interessant voor teams die net starten en waarvan de club ze meer wil meenemen in de waarden van inclusie en diversiteit of deze meer bespreekbaar wil maken óf wanneer het net niet lekker loopt binnen een team. De aangeraden groepsgrootte is minimaal 7 deelnemers en maximaal 25. 

Tijdsinvestering: De workshop duurt ongeveer 60 tot 90 minuten. 

Locatie en voorzieningen: Idealiter wordt er gewerkt in een rustige en toegankelijke omgeving, zoals een vergaderruimte, multifunctionele ruimte, sporthal, gymzaal of sportkantine. Denk aan de beschikbaarheid van stoelen en tafels, internet en een scherm met geluid. 

Link: https://www.annefrank.org/nl/educatie/product/51/fair-play-voor-voetbal/  

Workshop ‘Sport voor iedereen’ 

LHBTIQA+ acceptatie op de club 

Organisator: John Blankenstein Foundation 

Sport voor iedereen is een workshop die specifiek in gaat op LHBTIQA+ acceptatie op de club. Aan de hand van praktische werkvormen worden ervaringen gedeeld en ontstaat er meer begrip over seksuele voorkeur en van mechanismen van insluiting en uitsluiting in de sport. De ervaringsverhalen van een LHBTIQA+ (top) sporter staan centraal. Deelnemers krijgen concrete handvatten aangeboden waarmee ze uitsluiting en discriminatie leren herkennen en kunnen toewerken naar een inclusievere omgeving voor LHBTIQA+ personen. Hiermee kan iedereen zelf bijdragen aan een positieve sociale norm en een veilig (er) sportklimaat binnen de club. 

Wanneer zet je de workshop in? 

  • Wanneer de club merkt dat er meer aandacht nodig is rondom LHBTIQA+ acceptatie 
  • Wanneer er een incident heeft plaatsgevonden rondom LHBTIQA+ 
  • Bij specifieke problemen, zoals een team wat veel scheldt met ‘homo 

Wie zet de workshop in? 

De workshop is specifiek bedoeld om gedragsverandering in werking te zetten bij de deelnemers. Daarmee werkt een club aan ene fijnere omgeving voor LHBTIQA+ sporters. De workshop kan dus breed ingezet worden op een club: van specifieke groepen zoals teams en stafleden tot club-breed. De aangeraden groepsgrootte is minimaal 7 personen en maximaal 40 personen. 

Tijdsinvestering: De workshop duurt ongeveer 90 minuten 

Locatie en voorzieningen: Een rustige en toegankelijke omgeving zoals een vergaderruimte, multifunctionele ruimte, sporthal, gymzaal of sportkantine. Denk aan de beschikbaarheid van stoelen en eventueel een flipover

Link: https://www.youtube.com/watch?v=A4MocyxifuQ 

Workshop ‘Vuist’ 

Workshop voor trainer-coaches 

Organisator: NIVM 

Trainer-coaches zijn een belangrijk rolmodel op de sportclubs én kunnen samen met hun teams werken aan een omgeving waar iedereen zich gezien en gehoord voelt. In deze workshop voor trainer-coaches wordt er specifiek gefocust op hun rol in een inclusieve sportclub. Hoe herken je bijvoorbeeld vooroordelen of discriminatie in een team? Aan het eind van de sessie hebben trainer-coaches nieuwe kennis en praktisch toepasbare tools waar ze met hun teams mee aan de slag kunnen. 

Wanneer zet je de workshop in? 

  • Wanneer je merkt dat er sprake is van veel vooroordelen of discriminatie op de club en erkent dat trainer-coaches een grote rol kunnen spelen in de oplossing 
  • Wanneer je actief wilt werken aan het versterken van de onderlinge verbinding tussen verschillende doelgroepen binnen je club 

Wie zet de workshop in? 

De workshop is interessant voor alle trainer-coaches, assistent trainer-coaches en begeleiders op een club. We raden een groepsgrootte van minimaal 6 en maximaal 20 personen aan 

Tijdsinvestering: De workshop duurt in totaal drie uur 

Locatie en voorzieningen: De workshop vindt plaats op jouw club. Dat kan in bijvoorbeeld de kantine, een bestuurskamer of in de sportzaal. Het is belangrijk dat deze ruimte groot genoeg is om met de hele groep vrij te kunnen bewegen. Zorg voor de aanwezigheid van een scherm of beamer. 

https://nivm.nl/interventies/vuist-tegen-discriminatie

VR-experience ‘Met andere ogen’ 

Verplaats je in de schoenen van een ander 

Organisator: critical mass 

Hoe voelt het om gepest te worden, of gediscrimineerd? Via de VR-experience ‘Met andere ogen’ beleef je sociale uitsluiting door de ogen van iemand die hier dagelijks mee te maken krijgt. Vervolgens ga je het gesprek aan over dilemma’s. Barrières en over wat er nodig is om een ruimte te creëren voor een inclusie en gelijkwaardige sportomgeving. 

Wanneer zet je de VR-experience in? 

  • Wanneer het bestuur voor het eerst aan de slag wil met inclusie en diversiteit en een gezamenlijk standpunt wil creëren 
  • Als aftrap voor staff, trainer-coaches, vrijwilligers en medewerkers aan het begin van het seizoen 

Wie zet de VR-experience in? 

De workshop kan ingezet worden voor kleine groepen, met maximaal 12 deelnemers. Denk aan trainer-coaches of het bestuur die vanuit hun functie of rol op de vereniging in aanraking komen met inclusie en diversiteit. Bij grotere groepen kunnen meerdere sessies ingepland worden die simultaan plaatsvinden, elke sessie in een aparte ruimte. 

Tijdsinvestering: De VR-experience, inclusief nagesprek, neemt ongeveer 90 minuten in beslag. 

Locatie en voorzieningen: Een afgesloten, rustige en toegankelijke ruimte. Zoals een vergaderruimte, multifunctionele ruimte, sporthal, gymzaal of sportkantine. Zorg voor de beschikbaarheid van twee contactpunten en stoelen in ene kringopstelling. 

Link: https://www.youtube.com/watch?v=Hh0QrPK5h_0 

Theatervoorstelling ‘Onze Club Is Van Iedereen’ 

Breng inclusie laagdrempelig onder de aandacht 

Organisator: Live your story 

De theatervoorstelling ‘nze Club Is Van Iedereen’ heeft als doel om het gesprek over empathie en inclusie op een laagdrempelige en humoristische manier op gang te brengen. Het gaat over de verbindende kracht van sport, maar ook over de pijn van kansenongelijkheid en kwetsende uitingen. Tijdens de voorstelling staan de verhalen van de deelnemende sporters centraal. 

Wanneer zet je de theatervoorstelling in? 

  • Wanneer je inclusie en diversiteit als onderwerp wilt introduceren in grote gezelschappen 
  • Wanneer je leden mee wilt nemen in de nieuwe gedragscode of beleidsstukken t.b.v. inclusie en diversiteit en dit direct wil laten leven 
  • Op events waar het onderwerp aan bod komt. Denk aan AV’s, ledenavonden, sportcafés, gemeentebijeenkomsten of een seizoen kick-off 

Wie zet de theatervoorstelling in? 

De theatervoorstelling brengt inclusie en diversiteit laagdrempelig onder de aandacht en is voornamelijk geschikt voor grotere groepen. We raden aan om de theatervoorstelling in te zetten bij groepen groter dan 25 personen. 

Tijdsinvestering: De theatervoorstelling duurt ongeveer 45 minuten. Hierna wordt nog rekening gehouden met een nagesprek en vragen vanuit het publiek voor maximaal 45 minuten.  

Locatie en voorzieningen: Zorg voor een geschikte ruimte waarin minimaal 25 personen comfortabel kunnen plaatsnemen. Denk ook aan: 

  • Een podium: een verhoogd platform of vrijgemaakte ruimte waar de acteurs goed zichtbaar zijn voor het publiek. 
  • Zitplaatsen: stoelen of tribunes, opgesteld in theaterstijl of halve cirkel. 
  • Privacy: Een kleedruimte voor de acteurs en een plek waar ze zich kunnen voorbereiden 
  • Faciliteiten: een beamer of tv scherm met gelid waar een laptop op aangesloten kan worden. 

Procesbegeleiding 

Voor kleine en grote vragen 

Organisator: NOC*NSF 

Wil jouw club aan de slag met diversiteit en inclusie maar weet je niet hoe? Of heb je de vraag gekregen van iemand op de club en weet je niet precies hoe je deze kunt beantwoorden? Via Onze Club Is Van Iedereen zijn er experts beschikbaar die jou kunnen helpen bij het beantwoorden van deze vragen; van klein tot groot. 

Wanneer zet je procesbegeleiding in? 

  • Bij kleine, gerichte vragen. 
  • Bij het vormen van beleid op inclusie of diversiteit. 
  • Bij vragen rondom de Onze Club Is Van Iedereen aanpak en inzet van workshops. 

Wie zet procesbegeleiding in? 

Omdat procesbegeleiding, of de vraagstukken vaak betrekking hebben op het beleid van de club vragen we om de betrokkenheid van het bestuur. Dat kan zowel het bestuur zelf zijn of een aangestelde werkgroep/commissie. 

Tijdinvestering: Onze procesbegeleiders helpen jou op weg met de vraag. Dat kan, afhankelijk van het vraagstuk, een gesprek van een uur zijn, tot langlopende processen en adviezen. Als club kan je tot 28 uur gebruik maken van onze procesbegeleiders. Dit is inclusief een intake van ongeveer 4 uur. 

Locatie & voorzieningen: Rustige en professionele omgeving die geschikt is voor gesprekken en beleidsvorming 

Workshop ‘De mens achter de Speler’ 

Voor verbinding en het versterken van connecties 

Organisator: Afke van de Wouw 

Onderling begrip en onderlinge verbinding zorgt voor een inclusievere club. Wanneer je elkaar op ene persoonlijker niveau leert kennen merk je namelijk dat je helemaal niet zoveel van elkaar verschilt. ‘De mens achter de speler’ richt zich op het creëren van die verbinding onder de supporters én begeleiders op een club aan de hand van een kick-off waar alle deelnemers samen komen én vervolgens via verdiepende workshops en individuele gesprekken – bijvoorbeeld voor trainer-coaches en sporters. 

Wanneer zet je de workshop in? 

  • Wanneer de club merkt dat de verbinding, bijvoorbeeld binnen ene team, ontbreekt en dit ten koste gaat van het spelplezier, begrip en de samenwerking. 
  • Aan het begin van het seizoen, wanneer er een nieuwe groep of nieuwe teams worden gevormd waarbinnen er grote behoefte is aan sterkere connecties en samenwerkingen 
  • Wanneer het bestuur of de organisatie signalen krijgt van de sporters/begeleiders dat zij graag op een verdiepende manier aan de slag willen met inclusie en diversiteit en de motivatie hiervoor hoog is 

Wie zet de workshop in? 

Gezien het doel van de workshop wordt aangeraden de workshop aan te gaan met een groep die gedurende een langere tijd intensief samenwerken (zoals een team). De aangeraden groepsgrootte is minimaal 10 tot maximaal 35 personen. 

Tijdsinvestering: De kick-off workshop duurt ongeveer 3 uur. Om het effect van de kick-off meer te laten beklijven wordt aangeraden om hierna ook de verdiepende workshops voor de stafleden in te zetten. Deze verdiepende workshops duren zo’n 1,5 tot 2 uur. Tot slot bieden individuele gesprekken van 1 uur met sporters en/of stafleden nog de mogelijkheid om één op één verder door te praten. 

Locatie en voorzieningen: Voor deze workshop is het nodig om te beschikken over een ruimte waar alle stoelen in één grote cirkel geplaatst kunnen worden met daarin voldoende ruimte om te bewegen, rond te lopen en op te splitsen. Het is een pré als deze locatie ook privacy heeft en geluidsisolatie zodat er met microfoons gewerkt kan worden (geregeld door de club). Denk aan theaterzalen, multifunctionele ruimtes, sporthallen, vergaderzalen. Denk in ieder geval aan de volgende voorzieningen: twee grote tafels voor materialen, stroomvoorzieningen, naamstickers voor de deelnemers en een flip-over met stiften.