Spelvormen

Rugby Nederland heeft als strategisch doel om een leven lang sporten te promoten. Door middel van verschillende vormen die worden aangeboden kan hier invulling aan worden gegeven zodat iedereen die wil rugbyen mee kan doen en minstens zo belangrijk: mee kan blijven doen.

De bekendste vorm van Rugby Union is de 15-a-side variant die doorgaans door de clubs in Nederland gespeeld wordt. De Nederlandse competitie, die doorgaans van september tot april loopt, is dan ook een 15-a-side-competitie. Daarnaast is 7-a-side een bekende variant die zelfs Olympisch is geworden tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2017. Andere vormen van Rugby Union zoals Beach Rugby, 10’s (10-a-side), Touch Rugby en Veteranen Rugby (35+) wordt ook al vele jaren beoefend. Deze worden doorgaans in toernooivorm georganiseerd.

Naast deze bekende vormen van het spel zijn er ook nieuwe ontwikkelingen met Social Rugby, Old Stars Walking Rugby, Mixed Ability Rugby en X Rugby. Rugby Nederland wil clubs ondersteunen in het verbreden van het aanbod zodat een leven lang sporten gerealiseerd wordt.

Indien hier vragen over zijn kan er contact worden opgenomen met Tijmen Vader development@rugby.nl